Det blir inget om Totto i dag. Men det går bra att läsa igen vad jag tyckt de senaste dagarna. Det tar emot att kalla Sven Otto Littorin för "Totto" vilket tydligen var hans smeknamn bland de f.d. moderata vännerna. Totto för mig var min hustrus morbror. Jag tyckte bättre om honom!
Enligt en undersökning som gjorts av den fackliga organisationen Unionen och som presenteras på Dagens Nyheter Debatt så är fyra av fem företagsledare kritiska till deras företags egna bonussystem. Fyra av fem har bonus. Sju av tio hade tackat ja till jobbet även om dom inte fått bonus. Och som sagt, fyra av fem är kritiska till sitt företags bonussystem. Nästan hälften tycker att systemen är så konstruerade att dom bara styr mot kortsiktiga lösningar. Jag tycker det verkar som om företagsledarna har dålig koll. För det innebär ju att hälften inte tycker bonusarna leder till kortsiktighet. Tycker dom andra som är kritiska att bonusen är för låg? Jag har alltid fascinerats av att höga gubbar i företagens ledning först ska ha så sjukt höga löner eftersom dom är så kvalificerade och kan göra ett så enormt bra arbete. Sedan ska dom ha bonus för att verkligen göra jobbet bra? Är dom verkligen så usla att dom inte gör sitt bästa för den höga grundlön dom redan har, utan som någon form av utpressning dessutom kräver ännu mer för att göra sitt bästa? Girigbukar! Sven Tycker att bonussystem får beslutsfattare att fatta kortsiktiga beslut så att det snabbt syns att dom varit duktiga. Om det inte syns förrän om 5-10 år, men kanske har effekt i 25 år så syns det inte - alltså ingen bonus.
Ett av Mauderatens valfläsk är att via skattesubventioner göra det billigare för restauranger och andra uteserveringar. Allt i syfte (säger hon alltså) att få fler att ha råd att gå ut och äta och därmed skapa fler jobb. För något år sedan sänkte man i Frankrike mervärdesskatten för restaurangerna från 19,6% till 5,5%. Syftet var att priserna skulle gå ner med i varje fall 3% och cirka 40.000 nya jobb skulle skapas på två år. Hur gick det då? Ja, ungefär hälften av krogarna har sänkt sina priser (den andra halvan har alltså inte sänkt sina priser). I snitt har priserna gått ner med 1,3% (alltså mindre än hälften av vad förhoppningarna var). Och så mycket bevänt med de nya jobben blev det inte heller. Vart tog då pengarna vägen? Antagligen hamnade det mesta i krogägarens ficka. Reformen kostade mellan 2,5 - 3 miljarder Euro. Det är ungefär lika mycket som franska staten nu ska spara på den offentliga sektorn och på några år göra sig av med 100.000 anställda.
Det finns lite paralleller med Sverige. De pengar som ROT och RUT har kostat hade skapat fler jobb inom kommuner och landsting om dom hade fått pengarna och anställt fler inom "vård, skola och omsorg" än vad dom skapat inom bygg- och hemtjänstsektorn. Men det har väl bedömts som viktigare att få välstädat i Danderyd och ny uteveranda i Vellinge. Vad Sven Tycker är nog uppenbart.
Ingela har nu två veckors semester så man ska kanske påminna henne om min favorittecknare Hans Lindströms definition av semester:
Begreppet semester kan definieras som den totala mängd tid som åtgår för en given individ att inse att han eller hon verkligen är ledig från jobbet och alltså kan göra precis vad han eller hon vill. När full insikt om detta uppnås är semestern följaktligen slut.
Sommarjogging 2010: I dag tog värmen ut sin rätt. Någon runda på förmiddagen blev det inte. Det har under dagen varit på tok för varmt. Klibbigt och vidrigt. För att inte bryta min målsättning så tog jag trots detta en runda på kvällen. Men fortfarande vid åttatiden när jag gav mig i väg var det 28 grader ute (och 30 inne...). Jag valde därför den lite kortare 7,5 km rundan. Men till och med detta var jobbigt. Det var tungt, och tiden till slut på 42.10 är inte mycket att skryta om.
Slutligen ser jag att Sverigedemokraterna är bittra på SVT för att dom inte får vara med i SVT:s stora slutdebatt mellan riksdagspartierna inför valet. Att dom inte är ett riksdagsparti har ingen betydelse. Dom står ju för den enda rätta åsikten så dom kommer ju att komma in i Riksdagen. Och då måste dom ju vara med och bli tilltvålade i debatten också - tycker dom alltså. Dom är så bittra på SVT att man uppmanar medlemmarna att vägra betala TV-avgiften. Troligtvis kommer Kronofogden att få lite mer jobb. Men med tanke på hur få dom trots allt är så blir det nog inte allt för mycket extrajobb. Sven Tycker SVT:s beslut är fullt rimligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar