Vi har ju i vårt egentligen lugna Sverige fått en våldsam debatt om det vi kallar "gängkriminalitet". Skjutningarna har periodvis dominerat den politiska debatten. Det är därför viktigt att ha i minnet att vi har faktiskt inte någon våldsam ökning av mördandet i Sverige. Antalet går lite upp och ner, men sett på ett litet kortare perspektiv så ligger det faktiskt ganska konstant. Sett i ett längre perspektiv så har snarast risken för att bli mördad minskat ganska bra.
En vanlig svensk ska inte gå omkring och vara rädd. Det finns mycket annat som är mycket farligare. Exempelvis dör det ungefär dubbelt så många i trafiken under ett år än som mördas (dödsfall pga yttre våld...). Tillhör du inte själv någon kriminell organisation så ska du inte gå omkring och vara orolig.
Vad som däremot hänt är att olika kriminella grupper i ökad utsträckning använder skjutande (och sprängande) i konkurrensen om knarkkunderna. Och en mycket oroande utveckling är utnyttjandet av minderåriga för att utföra skitjobbet som man inte själva vågar.
Jag såg för övrigt en liten notis som berättade att enligt Polismyndighetens statistik så har det skett rekordfå skjutningar än så länge i år. Det är den lägsta siffran sedan 2017. Det kan man inte tro när man ser medias bevakning av skjutningarna...
Och, sett i ett internationellt perspektiv, är det faktiskt lugnt i Sverige. Bara idag hittade jag två små notiser om hur det går till i vårt föregångsland USA. I Chicago står en 30-årig man åtalad för att ha skjutit ihjäl fyra personer på ett tåg. Han gick på natten fram genom tåget och sköt ihjäl fyra personer i flera vagnar som satt och sov i sätet. Och sedan läser vi om åttaåringen i Utah som lämnades ensam i bilen medan mamma gick in i affären och handlade. Ja, inte helt ensam. Mammans pistol låg också i bilen. Åttaåringen sköt sig själv!
Läs:
Relativt få skjutningar i år – lägsta nivån sedan 2017. - Sveriges Radio
Man charged after four shot dead on Chicago train. - BBC
Mamma lämnade vapen i bilen – åttaåring sköt sig. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Det handlar om prioriteringar.
Man kan prioritera på olika sätt. Vi har en Brunblå sörja som prioriterar på sitt sätt. För att öka flygets konkurrenskraft gentemot järnvägen så ska nu den s.k. flygskatten avskaffas. Flyget är redan befriade från att betala skatt på sitt flygbränsle. Vi kan alltså räkna med att fler tar flyget och färre tar tåget. Kanske inte det bästa ur klimat- och miljösynpunkt. Men kanske bekvämare för den Brunblå sörjans uppdragsgivare inom Näringslivet.
Vi kan notera att bensinpriset tydligen just nu är det lägsta sedan 2021. Men vår Brunblå sörja satsar många tiotals miljarder på att sänka bensinpriset, det får ju inte stiga för mycket. Några åtgärder från den Brunblå sörjan för att sänka taxorna inom länstrafikens kollektivtrafik är inte skönjbara. När den Brunblå sörjan började satsa miljarder på att sänka bensinpriserna för att dom ökat för mycket så gällde att taxorna inom kollektivtrafiken hade ökat ännu mer. Nu har alltså bensinpriset sjunkit till rekordlåga nivåer. Några tecken som tyder på sänkta taxor inom kollektivtrafiken kan vi inte se. Dom stiger nog vid årsskiftet igen.
Runt om i världen vidtar man annars radikala åtgärder för att locka resenärerna att sätta bilen och ta tåget, bussen, spårvagnen, tunnelbanan osv. Städer med helt gratis kollektivtrafiken börjar bli vanliga. Och länder med olika typer av extremt billiga biljetter blir allt fler.
Men som sagt, i Sverige satsar den Brunblå sörjan på att göra det så billigt som möjligt att ta bilen så att det inte blir så trångt på tåget eller i bussen.
Läs:
Bensinpriset under 17 kronor – lägsta sedan 2021. - Expressen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar