Dagens temadag är visst "Particulary preposterous packaging day", vilket väl kan översättas till "Korkade förpackningens dag"! En viktig dag att fundera över livet på. Och verkligen en dag för en del företag att ta sig en extra funderare över vilka förpackningar man använder. Hur många har inte svurit över förpackningar som inte går att öppna utan sprängmedel, förpackningar som är så överdrivet stora att det blir komiskt, förpackningar som det är meningen att man ska kunna återförsluta - men det går inte? Jag lämnar ämnet åt sitt öde!
Istället tänkte jag berätta lite om hur kul kommunpolitik kan vara. Ikväll ska jag nämligen gå på sammanträde med Kommunstyrelsen här i Åstorp. Det är första sammanträdet efter ett sommaruppehåll och jag tycker nog att antalet ärendepunkter är lite fler än vanligt. På dagordningen finns det 29 punkter. Men naturligtvis är det inte så att alla dessa förorsakar diskussioner. En del punkter kommer väl att strykas eftersom där inte finns något. Några är bara olika former av rapporter. Vi har ju en inledning med saker som upprop osv. Men det finns faktiskt en del intressanta ärenden som kan vålla en del diskussion.
Vi ska kanske berätta att Åstorps kommun styrs av en Brunblå sörja bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Oppositionen består av Centerpartiet, Liberalerna (som alltså här i Åstorp har valt att inte ansluta sig till den Brunblå sörjan), Socialdemokraterna och så vi i Vänsterpartiet. Jag är alltså V:s representant i Kommunstyrelsen. Denna är i motsats till Kommunfullmäktige inte folkvald. Utan ledamöterna utses av Kommunfullmäktige precis som andra nämnder och styrelser. Slutliga beslutet fattas i Kommunfullmäktige.
Vad har vi då för frågor som kan vålla diskussion ikväll? Att fortsätta med projektet Ung kraft 2.0 som är ett projekt med Arbetsförmedlingen för att få ut ungdomar i arbetslivet lär nog inte vålla någon diskussion. Kommunen vill sälja mark till ett företag inom godisbranschen, det lär nog inte heller vålla diskussion. Det finns två yttranden till Förvaltningsrätten om två olika beslut i Kommunfullmäktige som överklagats av kommuninnevånare. Möjligtvis kan det ena vålla lite diskussion. Det handlar om höjda taxor för föreningar att hyra lokaler av kommunen. Den Brunblå sörjan vill ta ut mer slantar från föreningslivet. Den andra handlar om en markförsäljning som det råder mer eller mindre enighet om.
Men sedan kommer vi till ett antal ärenden som ska vidare till Kommunfullmäktige för beslut. Den Brunblå sörjan vill avslå en motion från Socialdemokraterna om att man ska inrätta förmånscyklar till kommunens personal. Det kostar inte kommunen något, men tydligen blir byråkratin för stor om jag förstår motivet till att man inte vill att kommunens personal ska cykla mer. Det finns även en motion från Liberalerna om skolan. Man reagerar på inbesparingar som gjorts i budgeten för skolan och vill att man ska titta på administrationen och andra sidokostnader istället för att säga upp speciallärare osv. Det tycker dock inte den Brunblå sörjan utan man tycker det är bra som det är så man "besvarar" motionen med det i korthet. Det finns en motion från Centern om hantering av batterier. Det handlar om att kartlägga var det förvaras batterier (till cyklar osv) så att Räddningstjänsten vid utryckning har kontroll över detta. Den vill man avslå.
Sedan kommer nästa fråga som kan vålla en hel del diskussion. Den Brunblå sörjan vill införa avgifter inom socialförvaltningen för de som får låna olika hjälpmedel. Det kan ju inte vara rätt att en gammal dam får låna en rollator alldeles gratis? Eller en pall i duschen? Eller en insats till toalettstolen? I korthet ska det införas en generell avgift oberoende av vad som lånas. Då ska kommunen få tillbaka det som inte behövs längre fortare och tjäna en slant. Effekten torde väl vara att de som "hyr" inte allt för dyra hjälpmedel kommer att säga upp hyran och köpa billigast möjliga istället själv. Det blir inte utprovat och servat, men den gamla damen kommer billigare undan på sikt - hoppas hon. I den här frågan (i motsats till när det gäller förmånscykel) så är man dock inte oroad av den administration som kommer att krävas för att fakturera hyror osv.
Sedan kommer några ärenden som nog inte vållar så stor diskussion. Vattentjänstplan och annat som har med vattenförsörjningen att göra och priserna för tomter som ska säljas i Nyvång.
Men sedan kommer vi till nästa fråga som kan vålla diskussion. Den Brunblå sörjan vill begränsa vilka dagar som kommunen ska flagga på flaggstängerna. Man vill avskaffa alla de dagar som vid tidigare beslut lagts till de av Riksdagen fastställda flaggdagarna. Det är 19 dagar som är allmänna flaggdagar i Sverige. En tredjedel, 6 av dessa, handlar om Knugafamiljens födelsedagar och namnsdagar. Det handlar om en del religiösa helgdagar. Det handlar om Valdagar, 1 maj, Nationaldagen, Midsommardagen, Nobeldagen osv. Det som ska avskaffas är den 17 december då vi flaggar för att fira den allmänna rösträtten. 9 maj när vi flaggar med EU-flaggan vid valet till EU-Parlamentet. 20 november då vi flaggar med FN-flaggan för att fira Barnkonventionen. Och så den 28 juni då vi flaggar med Regnbågsflaggan/Prideflaggan. Det sistnämnda har ju Sverigedemokraterna varit motståndare till ända sedan den dagen infördes som flaggdag. Nu sitter man och styr en Brunblå sörja med ett SD-kommunalråd och har fått med sig M och KD i kampen mot Prideflaggan. När det hela blev känt på en del lokala Facebookgrupper kom det en hel del lyckorop från homofoba kretsar.
När vi har kommit så här långt är vi nog ganska trötta ikväll. Men det finns ytterligare några frågor som kan diskuteras.
När tror ni jag kommer hem?
1 kommentar:
Jag har helt klart en meningsfrände i Oisín Cantwell på Aftonbladet. Läs hans kolumn från Maria Malmer Stenergards presskonferens. https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/8qprVE/ministern-stralade-och-sverige-stagnerar
Jag gillar dig Oisín!
Skicka en kommentar