Helsingborgs Dagblad har gjort en "spännande" undersökning över vilka som talar mest i kommunfullmäktige i Helsingborg. För den som inte är så politiskt intresserad så kanske det inte är så intressant. Men, för den som är lite insyltad i politiken så är det faktiskt ganska spännande statistik. Och som politiskt intresserad siffernörd så läser jag det hela med stort intresse.
Deltar man i fullmäktigemöten så lär man sig snart vilka politiker som är väldigt snacksaliga och vilka som mest sitter av tiden för att få rösta när det är dags att rösta. Självklart är det så att representanter för små partier får vara uppe i talarstolen mer per ledamot än de från de stora partierna. Ofta är det någon inom de stora partierna som ansvarar för olika frågor. Och det kan ju kännas lite onödigt att gå upp i talarstolen för att bara instämma i vad en partikamrat redan har sagt. Men det är också så att vissa ledamöter är som individer mycket mer talträngda än andra. Vi kan se detta här hemma i Åstorp där vissa ledamöter har svårt att hålla sig inom den begränsning på 5 minuter per anförande som vi har. Dom får gå ner och sätta sig och så begära ordet igen...
Snarast är det de som INTE är uppe i talarstolen som man kan fundera över. I Helsingborg reagerar jag på att 5 av Sverigedemokraternas 14 ledamöter i kommunfullmäktige har inte sagt ett knyst. Per Stenberg, Christel Larsson, Britt Aardgaard, Connie Karlsson och Dag Sundius, vad gör ni i fullmäktige? Dom är uppenbarligen bara röstboskap för partiet. Överhuvudtaget utmärker sig Sverigedemokraterna av att vara mycket tysta. Det ska sägas att Helsingborg styrs av en minoritet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men man gör det med stöd av Sverigedemokraterna. Det borgerliga styret är alltså beroende av SD. Oppositionen består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet (och Sverigedemokraterna...).
Vi kan av statistiken notera att Miljöpartiet och Vänsterpartiet är ytterst aktiva oppositionspartier. Räknat i talartid per ledamot så leder Miljöpartiet med 6,30 timmar. Vänsterpartiet kommer sedan med 4,06 timmar. På tredjeplats kommer styrets Kristdemokraterna med 2,04 timmar per ledamot. Sedan kommer Centerpartiet (1,56), Moderaterna (1.05), Liberalerna (1.04) och Socialdemokraterna (0,55) och i den absoluta botten Sverigedemokraterna (0,23). Små partier får naturligtvis lång talartid per ledamot medan stora partier får mycket kortare tid per ledamot.
Tittar man på den totala tiden som alla ledamöter från varje parti talar så leder Socialdemokraterna med 18,25 tim och Moderaterna med 17,35 tim. Två stora partier som representerar opposition och som ska försvara styret. Sedan kommer Vänsterpartiet (16,24 tim) och Miljöpartiet (13.01 tim). Dvs två aktiva oppositionspartier. Kristdemokraterna (6,14 tim) och Centern (5,50 tim) är två små partier som ska försvara sitt styre respektive vara opposition. Det intressanta är de två partierna i botten, Sverigedemokraterna (5,26 tim) och Liberalerna i den absoluta botten (3,14 tim). Sverigedemokraterna är ett stort parti som borde ha intresse av att försvara sina ställningstagande i olika frågor. Varför stöttar men det borgerliga styret? Hur försvarar man att man bara är ett röstboskap till det borgerliga styret? Liberalerna borde ju vara intresserade av att försvara sina områden inom kommunen.
Vad får de som röstade på Sverigedemokraterna för sina röster? Ingenting?
SD sällan i talarstolen – men framför allt är L tysta. - Helsingborgs Dagblad
Här är de som talar mest i fullmäktige – och de som aldrig sagt något. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Hur eniga är man?
Själv har jag nästa måndag sammanträde med Kommunstyrelsen här i Åstorp. Bland annat kommer frågan om kommunens flaggpolicy åter upp. Den återremitterades vid förra kommunfullmäktigesammanträdet för bättre underlag. Till stort jubel från kommunens homofober vill nämligen den styrande Brunblå sörjan avskaffa att kommunen ska flagga med Prideflaggan på Pridedagen. Något som gäller idag.
En intressant fråga är den debatt som uppkommit sedan moderaternas vice ordförande i kommunstyrelsen visat sig extra girig genom att söka omställningsstöd när han slutade att vara heltidsanställt kommunalråd. Men detta fick till effekt att han plötsligt fick mer betalt än en heltid samtidigt som han kunde få lön från sin arbetsgivare dessutom. Roger Nielsens girighet blev till slut för mycket för hans partikamrater som bland annat begärt att utbetalandet av stödet till Roger Nielsen ska stoppas i avvaktan på att utreda om det verkligen är korrekt. Det spännande är att Åstorps kommuns officiella yttrande till kravet (underskrivet av SD:s kommunalråd Peter Lindberg) yrkar på avslag på det moderata kravet. Åstorp styrs alltså av en Brunblå sörja bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Kan vi skönja en oenighet?
Själv tycker jag det ska bli spännande att se om Roger Nielsen (M) dyker upp på KS-mötet på måndag?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar