tisdag 16 november 2021

Digitalt utanförskap

» Intvingade.

Under bläddring i Svenska Dagladets Näringslivsbilaga i dag läste jag två artiklar som jag faktiskt tror har ett ganska stort samband. Den första hade rubriken: Storbankerna tysta om gängens bedrägerier. Den handlade om alla bedrägerier där främst äldre drabbas via Bank-ID bluffar osv. Enligt Polisens statistik handlar det än så länge om 250 miljoner kronor i år. Förra året handlade det om 160 miljoner kronor enligt Polisens statistik. Men artikeln handlar om att bankerna är mycket förtegna om hur mycket pengar det rör sig om och i vilken utsträckning de som drabbas blir kompenserade av banken.

Bank-ID, perfekt hjälpmedel men...
Den andra artikeln hade rubriken: Sverige tredje mest digitaliserade EU-landet. De tre Nordiska EU-medlemmarna, Danmark, Finland och Sverige ligger i topp.

Tänk, jag tror att det finns ett mycket stort samband mellan dessa båda artiklar. Vi lever i ett samhälle där den digitaliserade världen helt tagit över. Vi tvingas till att använda olika digitala lösningar för att kunna existera i samhället. Du kan knappt existera utan Bank-ID. Detta gör att det finns ganska stora grupper som lämnas utanför. Jag ser varje dag när jag passerar det enda bankkontor som finns kvar i Åstorp (Swedbank) den långa kön utanför av åldringar som väntar på att banken ska öppna.

Det samband jag ser handlar om att anledningen till att bankerna håller tyst om omfattningen är att om man berättade om hur vanligt och omfattande bedrägerierna är så skulle många fler skrämmas bort från den digitala världen och återvända till den analoga världen. Mängder av äldre har känt sig tvingade att skaffa de digitala hjälpmedlena (som Bank-ID) utan att egentligen vara mogna för det. Men dom har känt sig tvingade för utan så är dom helt utlämnade. Fick dom veta från bankerna hur omfattande bedrägerierna är skulle dom nog fundera ytterligare en gång. Men bankerna (och andra) vill tvinga in oss i den digitala världen. Även om vi inte är mogna för det. Men det lönar sig för bankerna (och dom andra). Lite svinn får man ju räkna med resonerar dom!

Läs:
Storbankerna tysta om gängens bedrägerier. - Svenska Dagbladet
Sverige tredje mest digitaliserade EU-landet. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: