söndag 21 november 2021

Våld i samhället

» Här och där.

Här i Sverige ser jag att man inom vissa grupper är upprörda över att den 17-åring som nu dömts för mordet på polismannen Andreas Danman "bara" dömdes till 8 års fängelse. Ett i och för sig mycket strängt straff för någon som fortfarande inte bedöms som vuxen. Å andra sidan har han begett sig ut beväpnad för att skjuta några andra, men att det blev en polis är troligtvis ett misstag.

Skippa vapnen - överallt
I USA är man inom stora kretsar upprörda över att Kyle Rittenhouse, nu 18 år gammal, blivit frikänd efter att för ett drygt år sedan ha skjutit ihjäl två personer och skadat en tredje i samband med Black lives matter-demonstrationer i staden Kenosha i Wisconsin i augusti 2020. Kyle Rittenhouse, som är vit, gav sig ut i staden beväpnad med ett automatvapen för att "skydda Kenosha från upprorsmakare". Kenosha var drabbat av våldsamma demonstrationer sedan polisen skjutit ihjäl en svart man Jacob Blake som sköts i ryggen. Totalt avlossade Kyle Rittenhouse 17 skott när han sköt ihjäl två demonstranter och skadade en. Han hävdade dock att han handlade i självförsvar och har alltså nu frikänts av en domstol.

Frågan har splittrat USA. Där republikaner och Trumpsupportrar demonstrerat till förmån för Kyle Rittenhouse. Enligt dom är det helt normalt och inte straffbart att ge sig ut på stan beväpnad med automatvapen för att skydda staden från demonstranter och då meja ner tre personer varav två dör. Andra grupper pekar på det fortsatt rasistiska USA. Polisen fortsätter att skjuta ihjäl svarta, men vita som begår mord frikänns. Hade han varit svart är dom övertygade om att han inte hade blivit frikänd. Man ger sig inte ut i samhället beväpnad med automatvapen på det viset utan att få ta konsekvenserna av vad som händer.

Vi svenskar ska nog vara tacksamma för att vi lever i det fredliga och lugna Sverige - trots allt. Ger man sig ut i samhället beväpnad på det viset får man ta konsekvenserna av vad som sedan händer. Även om det är ett misstag det som händer. Som sagt, var tacksamma för att vi bor i lugna och fredliga Sverige.

Läs:
Mordmisstänkt 18-åring frikänd. - Aftonbladet
Protester efter friande domen mot Rittenhouse. - Dagens Nyheter
Radikala högern hyllar redan Kyle Rittenhouse som hjälte. - Dagens Nyheter

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Läget i USA är faktiskt alarmerande. Arvet från Donald Trumps våldsfanatism är svårt. Läs de här två artiklarna i Helsingborgs Dagblad: https://etidning.hd.se/shared/article/fler-rattfardigar-politiskt-vald/WTFFvFAT och https://www.hd.se/2021-11-22/rapport-demokratin-i-usa-nu-pa-tillbakagang