tisdag 9 november 2021

Hycklarnas högtid

» Snacka går ju.

Klimatkonferensen COP26 fortsätter i Glasgow. Statscheferna har åkt dit och hållit sina fina tal och sedan har dom flugit hem igen. Boris Johnson missade ju tillfället att göra en markering genom att ta tåget från London till Glasgow istället för att av gammal dålig ovana ta flyget. Det är en tågresa som tar ungefär 5½ timme.

Jag läste förresten att den största delegationen under COP26 kommer från fossilindustrin. Mer än 700 delegater vid konferensen är kopplade till fossilindustrin. Allt från rena lobbygrupper till representanter i flera av ländernas egna delegationer. Så vi ska kanske inte förvänta oss allt för mycket resultat av snacket.

Jag läste förresten också att de olika ländernas inrapporterade utsläpp i många fall är mycket tveksamma. För att inte tala om att det är mycket gamla uppgifter. Oljeproducenten Algeriet leder visst ligan och har inte rapporterat in några mätningar på mer än 20 år! Troligtvis är alltså läget egentligen sämre än vad dagens siffror berättar.

I Norge är man tydligen upprörda över Greta Thunbergs närvaro vid COP26-konferensen och de sanningar hon har att berätta för världens ledare. Norge har ju verkligen tagit klimatkrisen till sitt hjärta och ställer upp på höga krav. Fast man ska ju fortsätta leta olja och öppna nya oljefält! Man måste ju fortsätta tjäna pengar på ökad petroliumexport. Precis vad världens klimat behöver. Heja Greta Thunberg skulle jag vilja säga!

Man vill faktiskt gråta
För att flyga alla de höga ledarna och lobbygrupperna till Glasgow har det gått åt mer än 400 privatflygplan. Det blev så trångt på flygplatsen i Glasgow att man fick flyga iväg flygplanen till andra håll för att parkera dom. Tidningen Bild räknade fram att utsläppen motsvarade att flyga 290 fullsatta plan med tyska semesterfirare från Frankfurt till Mallorca.

Det har gjorts många överenskommelser. Så har många länder lovat att sluta med kolanvändning. Fast det är främst länder som inte bryter kol eller bara lite kol som skriver på. De stora kol-länderna som USA, Kina, Australien osv nådde aldrig fram med sina pennor till dokumentet. Samma är överenskommelsen om att sluta kalhygga skogarna. De stora skogsavverkande länderna har inte skrivit på. Samma med petroliumanvändning... Och så vidare.

Tror ni dom skäms de fina gubbarna (och några gummor) när dom flyger hem igen? Här är en del lästips.

Läs:
Stor skillnad i redovisade utsläpp: Blir en fantasi. - Svenska Dagbladet
Fossillobbyn har största delegationen i Glasgow. - Svenska Dagbladet
Norska oron för Greta: Rent ut sagt farligt. - Aftonbladet
Hyckleriet är större än Bidens privatjet. - Aftonbladet
Kritikernas budskap: Det är dags att leverera. - Helsingborgs Dagblad
Per Bolund på COP26: De rika länderna måste öppna plånboken. - Helsingborgs Dagblad
Obama: Vi är långt ifrån var vi borde vara. - Helsingborgs Dagblad
Flera viktiga framsteg för klimatet – halvtid i Glasgowkonferensen. - Helsingborgs Dagblad
Fem stridsfrågor under klimatmötet. - Helsingborgs Dagblad
Så tycker partierna om klimatmålen. - SVT

Inga kommentarer: