torsdag 25 november 2021

Magdalena sätter rekord

» Uffe och Jimmie drömmer.

Igår hann jag inte få med Miljöpartiets avhopp från regeringen. Lite förvånad blev jag faktiskt över Miljöpartiets beslut att lämna regeringen. Argumentet är att man ju tvingas administrera en budget som satts samman av klimatförnekare och liknande löst folk och som innebär klara försämringar på miljöområdet. Jag har viss förståelse för MP:s beslut, men undrar på vilket sätt det ska göra saken bättre?

Kan man med glädje notera
Fast så är det kanske, dvs att det blir bättre. Jag tror att det blir lättare för Magdalena Andersson att regera utan att dras med Miljöpartiet. Kanske kan det också innebära opinionsmässiga fördelar för Socialdemokraterna. Även för Miljöpartiet kan det innebära opinionsmässiga fördelar. Kan det faktum att man inte längre behöver ta ansvar vara det som säkrar Miljöpartiet över 4%-spärren? Vem vet?

Hur som helst kan nu Magdalena Andersson sätta tre svenska rekord på mindre än en vecka. Först blev hon Sveriges första kvinnliga statsminister. Detta mer än 100 år efter att kvinnor fick rösträtt. En reform som genomfördes av arbetarrörelsen i samarbete med liberala krafter. Detta trots kraftigt motstånd från konservativa högerkrafter i form av dåtidens Moderaterna. Vi kan för övrigt notera att alla svenska riksdagspartier nu har kvinnliga partiledare - förutom just Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Sedan går hon och blir Sveriges mest kortlivade statsminister. 7 timmar hann hon sitta på posten innan Miljöpartiets avhopp tvingade henne att formellt avgå igen. Om jag förstått det så är det Stefan Löfven som får leda en övergångsregering eftersom valet av Magdalena Andersson aldrig hann fullföljas. Hade varje enskild MP-regeringsledamot avgått så hade det fortfarande formellt varit samma regering som bara ombildades. Eftersom Miljöpartiet som parti valde att lämna regeringen så blir det istället en formellt ny regering som ska tillträda. Då ska statsministern väljas om av Riksdagen.

Så Magdalena Andersson kan sätta ännu ett rekord genom att bli vald till statsminister två gånger på mindre än en vecka. Visserligen såg jag att Skandal-Uffe i ett långt inlägg på Facebook förklarade att han gärna ställde upp som statsminister. Bevare oss väl! Hur som helst så hade han i varje fall insett att det skulle innebära en ytterligare total omsvängning av Centerpartiet. Och så djupt tror jag faktiskt inte att Centern är villiga att sjunka - än i varje fall. Fast uppriktigt sagt skulle det varit spännande att se hur en sådan Ulf Kristersson-ministär skulle sett ut. Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna verkar ha blivit riktigt styva i korken och räknar tydligen nu med att man ska få bli medlemmar av en regering skapad av den Brunblå sörjan. En regering som alltså skulle bestå av M + SD + KD. En sådan formation skulle det faktiskt ha varit spännande att få till en omröstning om i Riksdagen. Vilka mer än dessa tre kommer att rösta för en sådan regering? Skulle Liberalerna med Nyamko Sabuni gå så långt att man röstar för en sådan regering? Eller man nöjer sig med att lägga ner sina röster? Eller man skulle till och med rösta emot? Och som sagt Centern?

Visst kan det bli spännande?

Inga kommentarer: