fredag 19 november 2021

Pajas spekulerar

» Luft är luft även om den är svart.

Jag ser i flera tidningar att den moderata pajasen Christian Sonesson, som är kommunalråd i skånska Staffanstorp, har fått en snilleblixt för att tjäna pengar till Staffanstorpsborna. Samtidigt som Staffanstorp sänker skatten rejält så ska kommunen utreda möjligheten att spekulera med kommuninnevånarnas pengar i Bitcoin och liknande digitala s.k. kryptovalutor. Det kan ju ge rejäl utdelning - fast å andra sidan så kan man ju försnilla kommuninnevånarnas slantar också.

Bitcoin -ingenting värt mycket
Samma dag läser jag en artikel i Svenska Dagbladet där Björn Jeffery funderar över tether – en så kallad stablecoin. En form av digital valuta som ska vara garanterad sitt värde. Det har dock visat sig att så är inte fallet. Be mig sedan inte att förklara hur det hela fungerar. Jag är inte tillräckligt insatt för att begripa hur något som inte är värt något kan vara värt så mycket. Men jag rekommenderar att du läser artikeln. Länk längst ner.

De digitala s.k. kryptovalutorna som Bitcoin skapas ju mycket förenklat genom att man låter enorma dataservrar göra matematiska beräkningar. Genom att göra dessa beräkningar kan man utvinna Bitcoin eller andra liknande valutor. Uträkningarna fyller inget syfte, dom ska bara göras för att skapa nya Bitcoin osv. Det krävs stora dataservrar med enorm elförbrukning för att göra dessa beräkningar. Detta har gjort att allt fler länder ställer sig tveksamma till att tillåta verksamheten. Den skapade Bitcoinen (eller vad det nu är) har ju inget bakomliggande värde. Att den är värd något är eftersom någon är villig att investera / spekulera i den. Skulle ingen vara villig till detta skulle plötsligt allt bli värdelöst. Du kan ju inte byta ut det hela. Ett skäl till populariteten är svårigheten att följa de digitala spåren. Det blir alltså anonymt. Alltså flockas svarta och andra illegala tillgångar till kryptovalutorna. Ett uppåtgående värde finns bara så länge ännu fler vill spekulera. Som Christian Sonesson. Den dag detta tar slut eller förtroendet försvinner blir värdet Noll. Alla de matematiska beräkningar som gjorts fyller ju ingen funktion och kan användas igen på något sätt. Allt är egentligen luft som ökar i värde pga spekulation. Till och med luft är egentligen värt mer i verkligheten.

Det förvånar inte att Christian Sonesson lockas av spekulationsmöjligheterna. Fast om jag ska vara uppriktig så tror jag att den utredning som Staffanstorp nu ska göra kommer att visa att det här är inget som kommuner ska syssla med. Sparkapital ska placeras så att värdet tryggas. Inte användas för spekulation. Det finns anledningar till att ingen annan kommun kommit på tanken.

Läs:
Staffanstorp vill kunna satsa på kryptovalutor. - Aftonbladet
Var är egentligen alla kryptopengarna? - Björn Jeffery i Svenska Dagbladet Näringsliv

Inga kommentarer: