onsdag 17 november 2021

Brunblå sörja

» Vs Rödgrön enighet?

Den Brunblå sörjan har till slut tydligen enats om ett gemensamt budgetförslag för 2022. Fast lite skam kände man tydligen ändå eftersom förslaget inte presenterades genom en gemensam presskonferens. Riktigt så långt komna i enigheten var man tydligen inte. Dessutom gissar jag att man blev lite besvikna när Liberalerna inte ville ställa upp på förslaget. Men hur som helst är lyckan stor inom högerpress (läs Mattias Svensson överlycklighet i Svenska Dagbladet t.ex.) och inom Sverigedemokraterna. Äntligen insläppta i värmen!

- "Inte realistisk att hennes parti samarbetar med Jimmie Åkessons ens på 20 års sikt." /Ebba Busch 2018 (3 år sedan).

- "Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD." /Ulf Kristersson 2018 (3 år sedan).

Den nya Brunblå sörjan inkl Liberalerna
Men det vet vi sedan länge att inga löften är så heliga att man inte kan bryta dom om man strävar efter Makt.

Vad är det då som skiljer den Brunblå sörjans budgetalternativ från den Rödgröna regeringens budget? Ja, förutom naturligtvis rasismen / främlingshatet / invandringshatet från Sverigedemokraterna som Moderaterna och Kristdemokraterna i allt högre grad har anammat. Jo, i den första presentationen som jag såg, från Sveriges Radio, så var det på två områden. Ett utvidgat Jobbskatteavdrag och sänkt skatt på bensin och diesel.

Det var den andra punkten främst som Liberalerna angav som skäl för att inte ställa upp. Att dagen efter att klimatkonferensen COP26 i Glasgow avslutats kräva sänkt skatt på utsläpp av miljöskadliga bränslen var lite väl provocerande. En invändning som jag onekligen kan hålla med om. Studerar man hur en stor del bilister kör så är uppenbarligen bensinen inte för dyr. I varje fall tänker en stor del av bilisterna inte på att bränslet är för dyrt. Nöjeskörandet som idioter är vitt utbrett. Men när populister träffas så är det inte konsekvenserna av besluten som är det viktiga. Det är att det låter attraktivt vid ett första betraktande.

Jag för min del fortsätter att ha mina invändningar mot att straffbeskatta människor som fötts med funktionshinder, människor som drabbats av svåra sjukdomar som cancer osv eller som drabbats av svåra olyckor t.ex. på jobbet eller i trafiken. För det är ju just det som Jobbskatteavdraget handlar om. Den som kan få ett jobb ska betala mindre skatt än den som inte kan få ett jobb. Han eller hon (det är bäst att jag inte använder det mer praktiska hen eftersom det verkar vara så provocerande för en del) ska straffas för sitt funktionshinder, sin sjukdom, sitt handikapp, sin skada, sin arbetslöshet osv genom att betala extra hög skatt för detta. Denna straffbeskattning har alltså nu den Brunblå sörjan enats om att utvidga.

Jag brukar ta min yngsta son Kimmy som exempel. Han är född med Autism. I hans fall innebär det t.ex. att han inte pratar alls. Han förstår en hel del av vad man säger till honom och verkar tycka att det räcker för han har aldrig velat kommunicera t.ex. med bilder och liknande. I allmänhet är han mycket glad och går omkring och småskrattar för sig själv när vi är ute och går. Hans huvudsakliga nöje är att lyssna på musik på sin iPad, trä pärlor, rita streck på papper, lägga pussel osv. Men han har ju inte en chans att få något jobb. Ingen kommer någonsin att vilja anställa honom. Det hjälper inte med något Jobbskatteavdrag som ska locka honom till det. Han förstår inte ens vad det är. Men han har en sysselsättning i kommunens Daglig verksamhet. Där har han bland annat till uppgift att lägga pussel som skänkts till kommunens loppis för att kontrollera så att alla pusselbitar finns. Sedan en tid tillbaka bor han på ett av kommunens LSS-boende tillsammans med fyra andra vänner som han träffat på olika sätt, som i den Dagliga verksamheten, i Träningsskolan som han gått i osv. Antagligen eftersom det skett en del ändringar i rutinerna så är personalen i den Dagliga verksamheten lite oroliga eftersom han sista tiden ätit lite dåligt men han kan ju inte förklara varför. För ett par dagar sedan ringde man från LSS-boendet då man hade kommit på honom med att ligga på sängen och gråta. Varför? Ingen vet! Han kan ju inte förklara. Vi gick omedelbart och hämtade honom så att han fick komma hem igen över kvällen och hemma var det inga problem. Han var glad som vanligt. Och gick med glädje till den Dagliga verksamheten på morgonen.

Sven tycker verkligen
Men som sagt, den Brunblå sörjan tycker att han ska straffbeskattas för att han inte jobbar på den öppna marknaden. Det är rejäla belopp det handlar om. Kimmy betalar närmare 60% högre skatt än den gör som jobbar och har samma låga inkomst som han har. Jag är utsedd till God Man för Kimmy och sköter hans ekonomi. Det ska ju betalas hyra, mat osv. Han kan ju aldrig ta sig någonstans själv utan måste alltid ha någon med sig så han är beviljad färdtjänst. Här i Skåne innebär det att han åker gratis med en följeslagare i kollektivtrafiken. Så det är inte ofta vi behöver utnyttja färdtjänsten utan vi tar bussen/tåget. Men när det behövs ska t.ex. färdtjänsten betalas.

Som 23 år gammal får Kimmy en Aktivitetsersättning på 9.242 kronor i månaden. På denna ska det betalas skatt. Kimmy betalar 2.005 kronor i skatt. Skulle han haft ett jobb (dvs ett dåligt betalt jobb på deltid) skulle skatten istället varit 1.274 kronor pga Jobbskatteavdraget. Han betalar alltså 731 kronor i extra skatt som bestraffning för sitt funktionshinder. Det är denna bestraffning som den Brunblå sörjans partier i Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna nu enats om att utöka.

Ni förstår att jag inte kan känna annat än avsmak för denna typ av föraktfull politik. Med enda syfte att förnedra människor som är sjuka, skadade, funktionshindrade osv. Jag skäms över den människosynen.

Som exempel på de Moderata närmande till SD:s främlingsfientlighet och islamofobi får vi väl hänföra M i Bromöllas förslag om att det ska förbjudas att man ber på jobbet. Man vill naturligtvis inte se en muslim som vänder sig mot Mekka och ber. Men man kan ju inte lägga fram ett så uppenbart rasistiskt förslag som att förbjuda just muslimer att be på jobbet så det får ju utformas så att det är religionsneutralt. Det skulle vara intressant att se hur Riksdagens moderata talman Andreas Norlén ser på förslaget. Han utnyttjar tydligen den svenska religionsfriheten till att lite då och då söka vägledning hos sin Gud och ber en bön på jobbet.

Inom Liberalerna är våndan mycket stor. I dagens Helsingborgs Dagblad kan jag läsa om hård debatt inom Liberalerna i Skåne. I både Malmö och Helsingborg är de interna stridigheterna hårda. I tidningen Dagens Samhälle läser jag att hela den Liberala partiavdelningen i Ljusnarsbergs kommun valt att lämna det Liberala partiet. Liberalerna i Ljusnarsbergs kommun är nu istället medlemmar i det paneuropeiska Volt. - "Vi gör det inte för att jävlas, eller för att ställa till det. Men för oss finns det inget annat val" ger man som förklaring. Man kan helt enkelt inte vara en del av ett samarbete med ett parti som Sverigedemokraterna. - "Det finns mycket jag kan kompromissa om, men min gräns går vid synen på människor. Jag förstår inte hur Liberalerna har landat i slutsatsen att det går att förhandla med ett parti som SD." Ljusnarsberg var den kommun som tog emot flest flyktingar under "krisåret" 2015. Ett mottagande som varit till fördel för kommunen.

Samtidigt läser jag i Dagens ETC att den förre ledaren för Folkpartiet / Liberalerna, Bengt Westerberg, konstaterat att Nyamko Sabunis närmande till Sverigedemokraterna gått för långt. Han kommer inte att rösta på det parti han en gång var partiledare för. Den människosyn som man legitimerar med ett sådant samarbete kan han inte ställa upp på.

Den interna kritiken inom Liberalerna är mycket hård. Vi kan förstå att man från Liberalerna tycker att budgetsamarbete är att gå ett (eller flera....) steg för långt.

Apropå det så ser jag att Grönköpings Veckoblad i sitt senaste nummer citerar Samnytt (förkortning för det sverigedumokratiska organet Samhällsnytt). - "Fyra av Sveriges tio miljoner invånare försörjer nationen." Den fråga man kan ställa sig är vilka fyra ansvarsfulla medborgare detta är? Kan det vara Jimmie Åkesson (partiledare för det sverigedemokratiska partiet), Björn Söder (namnkunnig företrädare för nämnda parti), Kent Ekeroth (slagkraftig företrädare för samma parti som personligen sysselsatt sig med partiets huvudämne migration genom att ju både emigrera och immigrera) samt Tony Wiklander (lokal företrädare för nämnda parti som hunnit vara politiker för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Skånepartiet och ett antal egenstartade lokala partier innan han blev riksdagspolitiker för just nämnda parti - SD).

Läs:
M överens med KD och SD om gemensam budget. - Sveriges Radio
Ett tydligt och borgerligt alternativ. - En överlycklig Mattias Svensson i Svenska Dagbladet
L i Ljusnarsberg lämnar i protest mot SD-samarbete. - Dagens Samhälle
Bengt Westerberg: Därför är det farligt att ge SD inflytande. - Dagens ETC

Inga kommentarer: