lördag 14 augusti 2021

Om kriminalitet

» Upp och ner.

Dagens ämne är lite allmänt svammel om kriminalitet. Vissa former av kriminalitet går upp och andra former går ner. Det som ökar får alltid enorm publicitet medan det faktum att andra former av kriminalitet minskar oftast inte får någon form av publicitet.

Av mycket naturliga skäl så har ju i princip bankrånen nått nollpunkten. Det är ju ingen idé att råna en bank eftersom banken inte har några pengar. Däremot kan man ju lura bankerna. Jag läste en artikel i Svenska Dagbladet om veckans mångmiljardrån. En bank blev rånad på motsvarande cirka 5 miljarder kronor! Ja, 610 miljoner dollar alltså. Ja, det var alltså en förmedlare av kryptovalutor, Ply Network, som plötsligt blev av med 610 ospårbara miljoner dollar. Rånarna (rånaren...) lämnade efter ett tag tillbaka en del av pengarna, 342 miljoner dollar. Men behöll 268 miljoner dollar. Sedan fick han/hon/de tydligen ett antal miljoner i gåva av "banken" för att man visat på sårbarheten och lämnat tillbaka en del av slantarna.

En typ av kriminalitet som ökat är Bank-ID (och liknande) bedrägerier mot främst äldre människor. Den digitala säkerheten tvingas vi alla in i. Det är ju säkrare än allt annat! Samtidigt är det inte alls säkert om man utsätts för bedrägerier och är lättlurad, naiv eller på annat sätt har svårt för att förstå sig på det hela. Det säkra är inte säkrare än så!

SVT Rapport berättade om en annan form av kriminalitet som visat minskade siffror under en lång följd av år. Inbrott! Det skrivs inte så mycket om inbrott längre. Helt enkelt för att antalet inbrott minskat kraftigt. Säkrare lås, mindre förtjänster, olika säkerhetsåtgärder osv. Senaste året har det tillkommit att vi i ökad utsträckning arbetar hemma, alltså står inte villan/lägenheten tom.

En typisk (alltså otypisk) kriminell)
När svensk media skriver om grov brottslighet så är man i allmänhet väldigt försiktig med att identifiera de kriminella. Något som jag i allmänhet tycker är riktigt. För oss nyhetskonsumenter har det ju ingen betydelse om brottslingen heter Lars, Lisa, John, George, Ahmed, Miroslav, Giovanni, Petronella eller Ali. Det är ju bara vår illasinnade nyfikenhet som gör oss intresserade av vem brottslingen egentligen är. Men, ibland hade det faktiskt varit bra om man berättade vem brottslingen var. Idag bedriver man från högerhåll något av en kampanj för att peka ut invandringen som roten till allt ont. Media, som SD:s egen Samhällsnytt osv, berättar med glädje om alla brott som invandrare begår. Den som läser den typen av media får snabbt intrycket att ALL brottslighet begås av invandrare. Vilket ju inte är rätt, men man håller tyst om annan brottslighet.

Vi har INTE en ökad kriminalitet beroende på invandring. Vissa brott ökar (och får stor medial uppmärksamhet), andra brott minskar (och får som en följd av det minskad publicitet). Låt mig ta ett exempel. Tidningarna skriver idag en hel del om vad man kallar "Nytorgsmannen". Vad man tror kan vara den värsta serievåldtäktsmannen i modern tid i Sverige. Han åtalas nu för 24 olika våldtäkter som man anser vara möjliga att bevisa. Bland annat genom filmer från hans egen mobiltelefon. Brotten har begåtts under ett antal år och kan handla om många fler.

Media berättar naturligtvis inget om identiteten på mannen mer än att han är 34 år och att han bott i en stor lägenhet vid Nytorget i Stockholm där brotten begåtts. Blir man nu nyfiken på vem denna serievåldtäktsman är så står det inget om detta. Men ett sätt att ta reda på lite om mannens ursprung är att kolla in hur SD-sympatiserande media skriver om rättegången. Jag hittar ingenting! Alltså kan vi fastslå att mannen tydligen är en helt vanlig infödd svensk. Hade han varit invandrare hade dessa medieplattformar inte missat att berätta om rättegången och koppla denna till invandringen.

Slutsats! Vi har ett problem med kriminalitet i Sverige. Vi har alltid haft problem med kriminalitet. Och vi kommer tyvärr med största sannolikhet att ha problem med kriminalitet under all överskådlig framtid. Vissa brott kommer att öka, andra kommer att minska. Bankrånen har alltså till exempel nästan upphört eftersom det inte finns några kontanter på bankerna att råna dom på. Inbrotten minskar eftersom säkerheten har ökat och vinsterna har minskat. Bank-ID bedrägerier och liknande ökar eftersom det har blivit ett ganska lätt sätt att lura främst gamla på pengar. Tillgången på skjutvapen har ökat alltså sker en större andel av morden med skjutvapen. Men antalet mord i sig har inte ökat, det har minskat.

Inga kommentarer: