onsdag 11 augusti 2021

Hur ska vi tolka det?

» Tolkkarusellen.

Frågan om att bevilja asyl till de tolkar som jobbat för de svenska styrkorna i Afghanistan verkar bli allt mer komplicerad. Det är en verklig karusell. Moderaterna (genom Maria Malmer Stenergard), som kräver kraftigt minskad asylinvandring, kräver att de tolkar som varit anställda av de svenska styrkorna i Afghanistan ska beviljas asyl i Sverige.

Befäst Europa
Regeringen svarar att det är en fråga för Migrationsverket att sköta. En fullt rimlig åsikt. Det är inte politikerna som ska bevilja asyl, det ska myndigheten göra enligt de lagar som politikerna beslutat om. Så småningom ändrade man ståndpunkten till att man gett Migrationsverket och Försvarsmakten i uppdrag att lösa frågan. Med brasklappen att det ju inte rör sig om några tolkar, det rör sig om tusentals personer som på olika sätt jobbat för de svenska styrkorna. Något som Maria Malmer Stenergard hävdar att det inte alls handlar om.

Sedan såg jag i dag att Försvarsmakten hävdar att dom har inte haft några tolkar alls anställda sedan 2014. Man har helt enkelt lånat tolkar när man behövt det från främst de tyska styrkorna.

Vad är det då som vi egentligen diskuterar? Maria Malmer Stenergard börjar tydligen få lite kalla fötter: - "Därför måste vi nu få reda ut vad det är som pågår, om det nu överhuvud taget pågår någonting. Allt är väldigt oklart."

För övrigt tycker jag det är självklart att de som känner att deras säkerhet är hotad för att dom på olika sätt hjälpt eller samarbetat med de svenska styrkorna i Afghanistan ska ha hjälp av Sverige. Det är vår skyldighet att ställa upp för dom. Oberoende av om dom varit tolkar, lagat mat, tvättat fordon eller något annat. När Sverigedemokraterna i en debattartikel skriver: - "Vi kan inte ta emot de afghanska flyktingarna" så snackar dom som vanligt rappakalja. Det skulle varit spännande att se en M+SD-regering lösa den här frågan!

Läs:
Försvarsmaktens afghanska tolkar på 60 sekunder. - SVT
Politikreportern om regeringens hantering av tolkfrågan: Helt annat tonläge. - SVT
Moderaterna om afghanska tolkarna: Allt är väldigt oklart. - Sveriges Radio
Vi kan inte ta emot de afghanska flyktingarna. - Jonas Andersson (SD) och Jennie Åfeldt (SD) på Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: