måndag 16 augusti 2021

Afghanistan

» En långvarig katastrof.

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan har nog gått fortare än vad de flesta trodde. Det var bara ett par dagar sedan som någon "expert" påpekade att den afghanska armén förfogade över 300.000 soldater medan talibanerna förfogade över 60.000 man. Det tog några dagar och så föll Kabul och presidenten flydde landet.

Vad har egentligen västvärlden sysslat med i Afghanistan under 20 år? När man lämnar så tar det tio dagar och så har allt rasat. Jag menar ALLT! Har västvärlden gjort fel? Var det fel att engagera sig i 20 år? Var det fel att dra sig ut efter dessa 20 år när det inte ledde till något?

Det känns lite kymigt för någon som ligger bakom något som heter Sven Tycker och som har som devis: Färdiga åsikter - helt gratis, att inte ha en färdig åsikt till hands. Det som utspelats i Afghanistan under 40 år är inget annat än en tragedi. Olika stormakter, olika grannländer och olika muslimska inriktningar har stridit om inflytandet. Men man har totalt struntat i det afghanska folket.

Jag undrar förresten om moderaternas talesperson när det gäller flyktingfrågor, Maria Malmer Stenergard, fortfarande har kravet att Afghanistan ska bestraffas om man inte är villiga att ta emot flyktingar som ska utvisas? Fast det är klart, talibanerna kanske tar emot dom? Tänker Maria Malmer Stenergard fortsätta kräva ett utvisande?

Kan vi hoppas att det i varje fall blir lugnare i Afghanistan nu. Kanske kan vi också hoppas att den något mildare attityd som talibanerna officiellt framfört står fast när det ställs på sin spets. Hoppet är något som aldrig överger oss. Men tyvärr måste vi vara realister också. Har vi 20 år framför oss nu med en från väst finansierad och beväpnad motståndsrörelse att se fram emot?

Karta över Afghanistan

Mer krig och dödande?

Inga kommentarer: