fredag 20 augusti 2021

Likheter

» Skrämmande.

Skolattacken i Eslöv, där en 15-åring gick till attack på Källebergsskolan uppenbarligen beväpnad med en kniv, har väl chockat de flesta. En lärare blev svårt knivskuren men 15-åringen kunde gripas ganska snabbt. Min första tanke var att dra paralleller till Anton Lundin Petterssons attack mot Kronanskolan i Trollhättan.

Om Anton Lundin Petterssons attack var ett terrordåd eller en rasistattack har man väl fortfarande inte kunnat enas om. Men den attacken skördade tre dödsoffer. Alla de dödade var av utländsk härkomst. Helt uppenbart var att den attacken var inspirerad av nazismen och rasismen. Anton Lundin Pettersson beskrevs så här: - "En hemmagjord uniform bestående av en svartmålad tysk arméhjälm av modell andra världskriget, en lång svart slängkappa, ansiktsmask, samt svarta kängor. Han sminkade ansiktet vitt med svart kajal runt ögonen och strödde glitter i sitt nyklippta hår."

Säg Nej till nazismen
Än så länge har vi fått väldigt lite information om motiv till attacken i Eslöv eller beskrivningar av vem offret eller gärningsmannen är. Men tydligen var han elev på skolan. Han har av vittnen beskrivits så här: - "Svarta militärkläder på sig en väst med svensk flagga på och en hjälm med ett skelett på. Det såg ut som han hade en kamera på hjälmen."

Det finns alltså stora likheter med skolattacken i Trollhättan. Kanske var till och med 15-åringen i Eslöv inspirerad av Anton Lundin Pettersson? Det har tidigare framförts oro för 15-åringens sympatier för nazismen och för rasistiska idéer.

I en jakt på vad som egentligen hänt och vem den skyldiga kunde vara så använde jag mig av en ganska tillförlitlig metod. Om man till exempel undrar om den skyldige till ett brott är en infödd svensk eller invandrare så ska man gå in och läsa på Sverigedemokratiska medier. Skriver dom och berättar att det är en invandrare som är skyldig så vet man det. Skriver dom inte om händelsen så är det en svensk som är skyldig. Med undantag för om det är en miljöpartist eller vänsterpartist förstås. Då påpekas även detta. Den som får sina nyheter härifrån tror därför att invandrare står för all brottslighet i landet. Hur som helst har t.ex. Samhällsnytt, Nya Tider, Fria Tider osv bara nämnt händelsen som en kort nyhet när den hände, men sedan blev det inget mer när det stod klart att det inte var en invandrare som var den skyldige. Jag fick ett gott skratt när jag läste Nya Tiders korta nyhet. Innan man visste så mycket. - "Skolan ligger i ett mångkulturellt präglat område med få svenskar, och en 15-årig högstadieelev har gripits av polis." Man försöker antyda att den skyldige är invandrare. Undrar om man kommer att berätta om den skyldiges rasistiska och nazistiska idéer i en uppföljning?

Jag såg förresten att bland annonsörerna på Samhällsnytts sajt finns fortfarande bluffannonser. Ni vet dom här där man luras med påhittade falska artiklar från Aftonbladet och Dagens Nyheter till exempel där någon kändis utan sitt medgivande berättar hur mycket pengar han tjänat på något sätt. Allt naturligtvis bluff och rent påhitt. Men Samhällsnytt tar tydligen in annonser för bedrägerierna. Säger allt om SD-moralen!

Jag känner en djup tacksamhet för att jag inte bor i USA där det finns skjutvapen i var och varannan familj. Då har killar som det slår slint för på det här viset kanske tillgång till ett skjutvapen och konsekvenserna blir så mycket värre.

Läs:
15-åringens advokat om skoldådet: Han är djupt ångerfull. - Aftonbladet
Skolattacken i Trollhättan. - Wikipedia
Tidigare oro för 15-åringens rasism men motivet fortfarande oklart. - Expo
Viktigt ta barnens rädsla på allvar. - Skånska Dagbladet

Inga kommentarer: