måndag 2 augusti 2021

Masochism

» Utan ansvar.

Ibland undrar jag om det är någon form av masochism att njuta av att läsa korkade ledarartiklar, debattartiklar, insändare eller inlägg på olika sociala medier. Att dagligen läsa Svenska Dagbladet ger ofta möjlighet till denna masochistiska njutning. Där ger ledarsidan ofta utrymme till olika företrädare för t.ex. Timbromaffian. Det kan som sagt vara riktigt komiskt att läsa hårresande tokigheter. Med lite förändrade ordval kan man ofta lätt tro att det i själva verket är satir i sin allra mest ädla form.

Sven Tycker reagerar
Det som får mig till att ta till ovannämnda inledning är ett vykort inskickat till ledarsidan i Svenska Dagbladet från en Amanda Broberg. Amanda Broberg kommer tydligen ursprungligen från tokmoderaterna i Fria moderata studentförbundet. Den näringslivsfinansierade lobbyorganisationen Timbro anställer sedan alla tokmoderater som vill göra karriär.

Amanda har tydligen åkt på semester till Thessaloniki i Grekland och har skickat ett vykort till ledarredaktionen på Svenska Dagbladet där hon har satt som rubrik: - "Det är vi som är landet annorlunda". Hon menar då alltså Sverige. Hon njuter nu som turist över att askkopparna står på rad på uteserveringarna i Grekland. I motsats till i Sverige där vi ju slipper rökarnas terror på restauranger - ute och inne. Hon verkar också njuta av att slippa svenska sugrör av papper utan kan njuta av klassiska sådana i plast. För att inte tala om hur underbart det är att slippa svenska Systembolaget och kunna köpa öl och vin fritt lite var som helst. Och, tänk så underbart, man får dom nedpackade i en helt ny vacker plastkasse helt gratis! En ynnest man ju inte kan njuta av i Sverige.

- "Medan världen varit stängd är detta små förändringar vi vant oss vid, utan att reflektera över hur ensamma vi är om att ha infört dem."

Usch ja, hemska Sverige som i varje fall i viss mån tar klimatproblemen på allvar. Man kan undra om skogsbränderna på Rhodos syns till Thessaloniki? Eller de våldsamma skogsbränderna i Turkiet där hotellgäster tvingats evakueras med båt. Eller de största skogsbränderna någonsin i Sibirien. Eller i Kanada. Eller i USA. Eller i Australien. Eller i Italien. Eller i... Fast det kompenseras ju av våldsamma skyfall och översvämningar i Tyskland och Indien och Kina och Japan och...

Fast så mycket ansvar verkar inte Amanda ta. Hon verkar lite missbelåten över att det krävs vaccinpass för att få gå in på restauranger. Eftersom hon inte hunnit få båda sina vaccinsprutor så får hon nöja sig med att sitta på uteserveringar. Vilken tur att hon i varje fall kan röka fritt på uteserveringen?

Personligen tycker jag alltså att det tyder på total ansvarslöshet att ge sig ut på turistresor till värmen under Coronatider. Allra helst som hon inte ens är färdigvaccinerad.

Jag tycker uppriktigt sagt att Amanda skulle hållit sig hemma i Sverige. Flygresan till Thessaloniki kunde du hoppat över! Men klimatkris och Coronavirus är väl inte så mycket att bry sig om.

Läs:
Det är vi som är landet annorlunda. - Amanda Broberg i Svenska Dagbladet
Bränderna fortsätter rasa i Europa: ”Väldigt otäckt”. - SVT

Inga kommentarer: