onsdag 18 augusti 2021

Amnesti - NU!

» Det är dags nu.

Det afghanska styret föll fortare än vad ens pessimisterna hade kalkylerat med. Den afghanska presidenten Ashraf Ghani flydde fortare än blixten till Tajikistan med billaster fulla med pengar. Han försökte ta med sig så mycket att han fick inte plats på flyget med allt utan fick lämna en del kvar.

Fred kan oftast lösa problem i motsats till krig
Vad talibanerna kommer att göra är det väl ingen som vet. I deras officiella retorik lovar man att respektera kvinnors rätt och lovar att inte genomföra några hämndaktioner mot de grupper som jobbat för det tidigare styret och så vidare. Man försöker ge sken av att vara en ny modernare variant av de talibaner som styrde för 20 år sedan. Man har uppmanat anställda att återvända till sina jobb så att samhället kan fungera. Men, det är nog något vi vill se i handling vad man nu lovar innan vi tror på det.

Joe Biden har fått hård kritik för att USA nu lämnat Afghanistan åt sitt öde. Jag ska fortfarande erkänna att jag vet inte vad som är rätt beslut. Det var ursprungligen Donald Trump som beslutade att de amerikanska styrkorna skulle dras tillbaka från Afghanistan. Detta skulle ske senast 31 mars i år. Sedan har Joe Biden skjutit på hemvändandet. Det var också Donald Trump som för några år sedan beordrade Pakistan att släppa talibanernas ledare fri.

Jag börjar luta åt ståndpunkten att har västvärlden efter 20 år inte lyckats skapa ett demokratiskt fungerande samhälle som håller i mer än en vecka utan massiv uppbackning så finns det nog inga förutsättningar på 20 år till. Kanske är det dags att efter 40 år av inblandning från olika stater i Afghanistans angelägenheter att nu låta afghanerna själva reda ut sitt land. Det har i varje fall visat sig att utländsk militär inte kan lösa Afghanistans problem.

Vad vi nu kan göra däremot är att inse att det finns inte några förutsättningar att skicka hem några afghanska flyktingar under överskådlig tid. Det är dags att fatta ett beslut om att låta de afghanska flyktingar som finns i Sverige i dag stanna. Ge dom en chans att etablera sig i Sverige. Gå färdigt utbildningar, skaffa sig jobb osv istället för att leva i en ständig ovisshet. Ge dom en chans att etablera sig och försörja sig. Det handlar till största delen om unga och initiativrika killar. Killar som om dom får chansen till att göra färdigt sin utbildning kan göra stor nytta för Sverige. Afghanistan är inte ett säkert land att leva i. Det var det inte tidigare och det är det ännu mindre nu. Men ska ungdomarna fortsätta att leva i ovisshet leder det bara till tragedier och problem. Både för dom och för Sverige.

Ge amnesti - NU!

Läs:
V och MP öppnar för amnesti till afghaner. - Dagens Nyheter
Att ge dem amnesti är det enda rimliga. - Alex Bengtsson i Magasin Para§raf

Inga kommentarer: