måndag 23 augusti 2021

Avgångar

» Att kasta in handduken.

Jag tänkte idag ta det här med politiska avgångar - sett ur lite olika aspekter. Naturligtvis aktualiserat av Stefan Löfvens besked om att han nu avgår inför Socialdemokraternas kongress i november.

Som vanligt när en politiker lämnar så brukar kommentarerna från de politiska konkurrenterna koncentrera sig på de positiva sidorna. Även politiska motståndare brukar undvika de grova politiska angreppen när det tar slut. Så är det naturligtvis även denna gången. Med två undantag! Att Jimmie Åkesson kan säga något positivt om en politisk motståndare är naturligtvis otänkbart. Enligt honom är ju allt åt helvete. Han får stöd från SD:s stödparti KD:s partiledare Ebba Busch. Dvs inget som förvånar.

Spekulationerna om vem som ska efterträda Stefan Löfven är naturligtvis i full gång. Jag tänker inte gå in närmare på det. Det leder inte till något. Vi lär få veta vem valberedningen kommit fram till så småningom.

En annan som till slut bestämde sig för att avgå är moderaternas starke man i Malmö Torbjörn Tegnhammar. Efter en tids timeout fanns det till slut ingen annan utväg för Tegnhammar än att lämna alla sina politiska uppdrag. Moderaterna i Malmö får se sig om efter ett nytt oppositionsråd och Moderaterna får välja in en ny medlem i partistyrelsen. Det blev till slut för många "olämpliga uppträdanden" gentemot kvinnliga partimedlemmar. #Metoo har nått även Moderaterna!

Förra året tvingades Moderaternas kommunalråd i Kungsbacka, Hans Forsberg, att lämna sina politiska uppdrag sedan han ertappats med byxorna nere. Han fälldes för sexköp och Moderaterna fick tillsätta en ny ordförande i Kommunstyrelsen. Det som aktualiserat händelsen som ju hände förra året är det faktum att Hans Forsberg ansökte om politikerpension och får 58.460 kronor i månaden tills han fyller 65 år. Totalt kan han alltså få ut drygt 6 miljoner som kompensation för att han tvingades avgå. Siffrorna har satt igång en rejäl debatt om vilka regler som ska gälla när politiker tvingas avgå efter att ha fällts för brott. Var går gränsen? Ska man få "full A-kassa och uppsägningslön" (för det är ju detta det handlar om i praktiken) om man tvingas avgå efter att ha fällts för brott?

En "Lex Forsberg" är nog på gång. Ulf Kristersson har dock inte framfört någon upprördhet. Däremot är han upprörd över att en fälld brottsling suttit längre inlåst än vad han skulle ha suttit och då får skadestånd för att han suttit inlåst i fängelse i brott mot lagen. Han glömmer att säga att Moderaterna kunde ju ha ändrat reglerna när man hade makten en gång i tiden, för det är inga nya regler.

För övrigt tycker jag själv att det skadestånd som betalas ut är för högt. Rent generellt har vi låga skadestånd i Sverige nämligen. Det ska vi vara tacksamma för. Vi slipper en amerikansk utveckling där skadestånd har blivit business.

Några som kommer att tvingas avgå är en del sverigedemokratiska kyrkopolitiker i Skåne. Det är snart kyrkoval i Sverige och i sedvanlig ordning satsar SD stort på att få in sina kandidater i ett val som har mycket lågt valdeltagande. Men i flera församlingar i Skåne kommer SD:s alla tidigare invalda kandidater att tvingas avgå. Sverigedemokraterna har helt enkelt glömt att meddela sina kandidater inför valet. Det måste man nämligen göra för att dom ska vara valbara. Lite taskigt för SD, men egentligen riktigt komiskt.

En Moderatpolitiker som tydligen inte tänker avgå men som borde fundera över sin politiska framtid är Per Hagwall i Stockholm. I ett antal inlägg på Twitter verkar han totalt ha kollrat bort sig. Den spanska diktatorn Franco var inte alls fascist! Nazisten Adolf Hitler var en mycket mer legitim ledare i Tyskland än vad Allende var i Chile! Det var Allende som störtades i en av USA orkestrerad militärkupp som satte diktatorn Pinochet till makten. Jag tror nog att Per Hagwall ska fundera över sina politiska preferenser en aning.

Läs:
Torbjörn Tegnhammar lämnar politiken. - Dagens Samhälle
S-rösterna: Här finns Stefan Löfvens efterträdare. - Dagens ETC
Efter toppolitikerns sexköp: Miljonutbetalningar stoppas. - Göteborgs Tidningen
Kristerssons ilska är inte trovärdig. - Dagens ETC
SD glömde anmäla kandidater till kyrkovalet. - Sveriges Radio
Historikern: Moderatpolitikern legitimerar Adolf Hitler. - Aktuellt Fokus
Moderatpolitiker förnekar att Franco var fascist. - Aktuellt Fokus

Inga kommentarer: