söndag 14 oktober 2018

Spännande spekulationer

» Det sket sig...

Så har då nu Ulf Kristersson gjort som jag gissade redan i går. Han har meddelat sin partikamrat talman Andreas Norlén att han ger upp! Hans dödfödda projekt att förmå Stefan Löfven att stödja en Moderatledd Högeralliansregering i minoritet misslyckades. Hans andra utväg att skapa en Moderatledd minoritetsregering med stöd av Jimmie Åkesson och som kunde accepteras av Annie Lööf och Jan Björklund var lika dödfött. Alltså fick han efter 12 dagar i rampljuset ge upp. Hans målsättning när han valdes in i Riksdagen: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten" förvandlades istället till ett: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla Högeralliansen." Ulf Kristerssons löfte att driva "försöket att byta ut Stefan Löfven ska drivas ända in i kaklet" kan nu sägas ha nått kaklet. Får Ulf Kristersson fortsätta som moderatledare efter sitt misslyckande?

Högeralliansen
Taskigt Uffe!

En som är mycket missnöjd verkar vara Jimmie Åkesson som verkar ha trott att Ulf Kristersson till slut skulle komma krypande till honom. Jag tycker det känns lite väl naivt att ha förväntat sig något sådant. Inte för att jag inte hade förväntat mig det från Ulf Kristersson (och Ebba Busch Thor), men jag trodde faktiskt inte på att Annie Lööf och Jan Björklund skulle acceptera detta, vilket Ulf Kristersson insett. Nu verkar Jimmie Åkesson istället sätta sitt hopp till ett Extra val. Vad det nu skulle kunna lösa upp för trådar. Ett sådant val tätt inpå det vi haft hade troligtvis inte gett någon större skillnad på resultatet. Nä Jimmie, dina drömmar verkar lite väl naiva.

Vad tror jag då? Ja, nu lär väl istället Stefan Löfven få chansen. Han kommer då att försöka locka Annie Lööf och Jan Björklund till en blocköverskridande regering med S + Mp. Jag tvivlar på att Annie Lööf ställer upp på något sådant heller. Hon verkar lida av något extremt Stefan Löfven-hat. Vad det nu är för extremt hemskt med honom. Låt mig därför komma med en rejäl gissning. Socialdemokraterna utser någon annan än Stefan Löfven som regeringsbildare och då kan lösa knuten och accepteras av Annie Lööf och Jan Björklund. Vi får alltså en blocköverskridande koalitionsregering mellan S + C + L + Mp och som accepteras av Vänsterpartiet medan Moderater, Kristdemokrater och Sverigedumokrater röstar emot. Men det innebär att den accepteras av Riksdagen. Lycka till, vem som nu ersätter en Stefan Löfven som stiger åt sidan.

Nu blir det alliansfritt

Till slut något helt annat. Två olika citat som ger mig förhoppningar inför framtiden. Det första citatet kommer från en artikel som berättar att ungdomar i Europa dricker allt mindre alkohol. Allra helst i Storbritannien minskar alkoholbruket rejält bland ungdomar. Så här förklarar 19-åriga Xenia Clegg Litter:

- "Jag vaknar hellre på morgonen och kommer igång med min dag än att vakna med en enorm bakfylla."

Vi kan jämföra detta med ett citat från en artikel som berättar att Dominika Perczynski haft möhippa inför bröllopet nästa månad med vår förre moderata finansminister Anders Borg:

- "Jag får skylla på berusningsgraden. Jag kom hem halv sex på morgonen, vilket inte har hänt sedan förra året eftersom tant är ganska kvällstrött av sig. Är superbakis i dag och har tappat mobilen. Som det ska vara dagen efter en möhippa, antar jag."

Jag börjar att lite mer förstå det där med Anders Borgs att jämföra bananer. Vi får hålla vårt hopp till den unga framväxande generationen.

Inga kommentarer: