lördag 6 oktober 2018

Om egoism

» Dagens gnällämne

Tycker du precis som jag själv gör att det här ibland blir lite för mycket gnäll och klagomål och för lite positiva vibrationer eller kreativa tankar på förbättringar? Men det är faktiskt så att det är mycket lättare att bara klaga och gnälla! Tyvärr, men så är det. Så jag fortsätter på den inslagna vägen - i dag gnäll på egoism!

Pågatåg
Både i går och i dag har jag gjort en liten tur till närbelägna Helsingborg med tåget. Det är ingen lång resa, den tar 23 minuter och innebär också uppehåll på fyra mellanstationer. Både i går och i dag kunde jag reagera på de egoister som tycker att det är självklart att man själv har rätt att ta upp två platser, och detta även om andra tvingas stå upp. Det finns två metoder för att åstadkomma detta. Metod ett är att sätta sig på platsen mot gången och sedan låta fönsterplatsen vara tom. Sedan gäller det att undvika att titta upp och råka få ögonkontakt med nypåstigna som letar sittplats. Metod två går ut på att placera sin handväska på den tomma platsen bredvid sig. Vill man riktigt demonstrera att man inte vill ha något sällskap så kombinerar man dessa båda metoder genom att ställa handväskan på fönsterplatsen och sedan sitta själv på platsen mot gången. Och sedan gäller det alltså att undvika ögonkontakt med nypåstigna som kan leta efter plats. Det viktiga är att "jag" slipper ha någon medresenär. Om det samtidigt innebär att andra får stå upp - va' då? Det struntar väl "jag" i! Träng dig inte in på min privata sfär!

Jag ska villigt erkänna att även jag kan finna att det är praktiskt att ställa min ryggsäck på platsen bredvid mig. Men, detta är något som bara gäller om det är gott om plats på tåget. Skulle det börja bli fullt har jag dock tillräckligt med anständighet för att plocka ner min ryggsäck på golvet. Jag ska också erkänna att om jag själv stiger på tåget och det är ont om sittplatser så kan jag på ren jäkelskap leta upp någon av dessa som demonstrativt ockuperar två platser och fråga om den andra platsen är ledig. Jag vet att det är elakt, men jag erkänner - jag kan vara elak!

Kanske ska jag även delge er min iakttagelse att den här typen av beteende är det mer än 75% kvinnor som är skyldiga till!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer i allt !

En annan manligt/kvinnligt-observation: "Håller upp dörren för efterföljande": män 70%, kvinnor 10%.

Karin sa...

Och hur många procent av resenärerna är kvinnor? Allvarligt talat tyckte jag nog att slutslängen till illaka fruntimmer var bra onödig.