fredag 19 oktober 2018

Girighetens moral

» Bank och Moral - Två oförenliga begrepp

Valfri bankdirektör
Skandalerna som visar hur banker utan några moraliska skrupler ställer upp och hjälper till med diverse skumraskaffärer står just nu som spön i backen. Nordeas Björn Wahlroos sålde sin skumraskbank i Baltikum till Danske Bank. Nu hotas Danske Bank av mångmiljardböter för penningtvättskandalen. Nordeas egna inblandning i olika skatteupplägg för att hjälpa slipsnissar att tjäna pengar har vi börjat bli vana vid. Nordeas egen skattesmitning genom att flytta sitt formella huvudkontor till Finland är bara en liten del i hela upplägget. Senast ut är SEB som nu avslöjas ha varit delaktiga i skumma upplägg för att lura Skattemyndigheterna i olika europeiska länder på hundratals miljarder. Be mig inte att bättre förklara s.k. cum-cum och cum-ex upplägg. Men det handlar i korthet om att bankerna hjälper svindlarna att lura skattemyndigheterna genom specialupplägg på affärerna. Moral är något som inte existerar i bankernas styrelserum och arbetsrum. Där lyser bara dollartecknen i form av bonusar och utdelningar i ögonen. Kan man hjälpa de ljusskygga slipsnissarna att lura till sig pengar så ställer bankerna gärna upp - mot en rimlig ersättning. Jämför gärna de här två citaten:

"Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

- "Från skyskrapan kunde de titta ner på hur folk på gatan gick till jobbet. De ser pyttesmå ut. Man tittar ner på de människor som betalar skatt, de skattepengar som man stjäl. Vi tänkte att vi var genier och de var idioter."

Det första citat kommer från skattesmitarbanken Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos. Det andra citatet kommer från ett av kronvittnena i den senaste skattehärvan. Är det mer än jag ser stora likheter i synen på människor, moral och finansvärldens rätt att göra som dom vill för att berika sig själva?

Inga kommentarer: