torsdag 18 oktober 2018

Kommunpolitik

» Det saknas nå'n information

Flygfoto centrala Åstorp
Dagens tankar ska handla om lokalpolitik i min hemkommun Åstorp. I dag stod det klart att moderaternas ledande politiker här i Åstorp, Pontus Pålsson, lämnar politiken - än en gång. Det motiv som anges är hälso- och familjeskäl. Pontus Pålsson har dragit sig tillbaka en gång tidigare för ett år sedan. Detta efter att ha dömts för Grundlagsbrott. Sedan SVT sänt inslag om konflikten mellan Pontus Pålsson och kommunen försökte Pontus ta reda på vem på kommunen som pratat med reportrarna. Vilket ju är förbjudet enligt grundlagen. Pontus har, minst sagt, lite svårt för att uppföra sig. Det gick så långt att han trots att han var oppositionsråd fråntogs nyckeln till Kommunhuset. Personalen såg honom som ett arbetsmiljöproblem. Flera ledande moderatpolitiker har lämnat politiken eftersom dom inte kunde jobba med Pontus. Efter domen tvingades Pontus efter påtryckningar från moderata Skånedistriktet lämna sina uppdrag.

Men han gjorde comeback som förstanamn på kommunlistan vid årets val. Antagligen efter ingripande från sin mamma som är ordförande för Moderaterna i Åstorp. Hon är tidigare moderat riksdagsledamot och har även varit Landshövding i Skåne. Men, som sagt, nu har han redan innan det allra första Kommunfullmäktigesammanträdet efter valet (det är på måndag) bestämt sig för att återigen lämna politiken. Officiellt anges att det är hälso- och familjeskäl.

Jag skulle snarast gissa på att det handlar om krav från de borgerliga kollegorna. "Om inte Pontus lämnar så samarbetar vi inte med er" tror jag det har framförts som. Förra mandatperioden styrdes Åstorp av en koalition mellan S + C + Kd + Mp som hade majoritet. Årets val gav Socialdemokraterna 10 mandat, Sverigedumokraterna 9, Moderaterna 6, Centern och Liberalerna 2 vardera och Kristdemokraterna och Vänsterpartiet 1 mandat vardera. För att få majoritet, 16 mandat, krävs alltså ett samarbete mellan S + V och de tre borgerliga partierna förutom M. Eller Sd + M + ytterligare ett borgerligt parti. Eller S + M...

Nu har som sagt Pontus Pålsson lämnat och det framgår samtidigt att Liberalerna och Kristdemokraterna i varje fall då inleder samarbete med Moderaterna. Hur Centern gör framgår inte än. Vad som dock inte framgår av nyhetsrapporteringen är det faktum att Pontus Pålsson i dagarna blivit polisanmäld för flera hot framförda mot politiska motståndare och personal på kommunkontoret. Det handlar uppenbarligen om att nu har Moderaterna slutligt tappat tålamodet och helt uppenbart fått krav från Liberalerna och Kristdemokraterna att göra sig av med Pontus Pålsson.

Söderåsstaden

På måndag är det första Kommunfullmäktigemötet med de nyvalda ledamöterna och val av bland annat Kommunstyrelse ska göras. Det blir kanske först i samband med mötet som det blir klart vem eller vilka som ska styra Åstorps kommun. Skulle alla de fyra Högerallianspartierna nu kunna enas sedan Pontus blivit avpolletterad skulle dom alltså få lika många röster som Socialdemokraterna och Vänstern som är överens om valtekniskt samarbete. Det kan ju faktiskt bli ett spännande möte på måndag.

Kom inte och säg att politik är tråkigt!

Inga kommentarer: