tisdag 16 januari 2018

Två djupa tankar en helt vanlig dag

» Dom där som "rasar" så förtvivlat

Boxning
Nu senast ser jag att kampsportindustrin "rasar" över att Badou Jack inte fick något pris vid Idrottsgalan för "Årets manliga idrottare". Men, heter det inte IDROTTSgalan? Ska man inte syssla med idrott för att få ett pris? Badou Jack är väl om jag inte missförstått det hela professionell boxare. Det är inte idrott att mot pengar försöka slå någon annan blodig och medvetslös! Boxningen domineras av ett antal kommersiella gladiatorföretag. Boxning är inte idrott, det är någon form av blodigt kommersiellt gladiatorspel. Alltså är det helt rätt att mannen i fråga inte fick något idrottspris.

För övrigt tycker jag att vår kvällspress missbrukar ordet "rasar". Om 5 personer är missnöjda med något, så rasar svenska folket mot något. Ta och tagga ner lite!

» Palestina

Palestinas flagga
Donald Trumps korkade beslut nyligen att acceptera rätten att ensidigt ändra nationsgränser genom militär ockupation är nu på väg att få ytterligare negativa effekter. Jag talar naturligtvis om Donald Trumps beslut att USA nu ska flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem och därigenom erkänna det israeliska annekterandet av östra Jerusalem som enligt internationella överenskommelser skall vara en del av staten Palestina. Den palestinska frustrationen över att USA genom detta godkänner att Israel i praktiken militärt ockuperar den palestinska staten (och även delar av t.ex. Golanhöjderna i Syrien) är naturligtvis stor eftersom detta amerikanska beslut gör drömmen om en självständig palestinsk stat ännu mer avlägsen. Nu höjs rösterna för att den palestinska myndigheten ska dra tillbaka sitt erkännande av staten Israel. Ett erkännande som gjordes 1993 som ett led i den s.k. Osloprocessen som skulle leda till en palestinsk stat. Sedan dess har Israel ytterligare skärpt sitt grepp över de palestinska områdena och byggt ytterligare judiska bosättningar på ockuperad mark. Drömmen om en palestinsk stat har allt mer försvunnit bakom horisonten. Donald Trumps erkännande av ockupationen och annekterandet har av många tolkats som den slutliga spiken i kistan.

Erkännande av Palestina

Inga kommentarer: