söndag 7 januari 2018

Fake news?

» Die dummen Schweden

Kanske är det en fortsättning på de senaste dagarnas funderingar om Homo sapiens och intelligens. Hur som helst lyckas Mats Skogkär i HD (och alltså SDS) i dag få ihop en liten ledare med rubriken: Die dummen Schweden - på riktigt. Fast man kan fundera på om Mats Skogkär själv är ett exempel på just detta, Die dummen Schweden. Hans ledare baseras på en internationell undersökning av hur IQ-nivån förändras över tid i olika länder. Enligt denna har IQ-nivån i de Nordiska länderna börjat sjunka. Vilket enligt Mats Skogkär beror på den dåliga utvecklingen för den svenska skolan. - "Svenskarna blir bara dummare och dummare" skriver Mats Skogkär. Mats Skogkär hänvisar till en artikel i tidskriften Kvartal. Fast om man går lite längre tillbaka i källorna så kan vi läsa om den aktuella undersökningen i Forskning & Framsteg. Här kan vi läsa att de jämförande undersökningarna visar att IQ-nivån sjunkit marginellt i Danmark, Norge och Finland. Sverige ingår inte i undersökningen! Men, man antar att utvecklingen i Sverige är den samma som i våra nordiska grannar.

Vår hjärna är full av allt möjligt
Men, Mats Skogkär ska nog vara lite försiktig med att tala om att IQ-nivån sjunker i Sverige och skapar "Die dummen Schweden" eller "Svenskarna blir bara dummare och dummare" baserat på en undersökning gjord i Danmark, Norge och Finland. Kanske skulle Mats Skogkär gå en kurs i källkritik innan han skyller sjunkande intelligensnivå bland svenskarna pga dålig skola baserat på en undersökning som inte gjorts på svenskar.

Fast när man kommer till slutet på hans ledare så förstår jag vad han är ute efter. Dvs att kritisera att svenska skolelever ska lära sig mer för livet och mindre för prov. Det är alltså en vilja att kritisera det faktum att regeringen vill minska antalet Nationella prov som ligger bakom Mats Skogkärs förhastade slutsatser. Kanske skulle han fundera lite till. Bland annat fundera över varför båda lärarorganisationerna stödjer regeringens förslag. Kanske är det så att svenska skolelever presterar bättre om dom får lära sig saker och inte bara lära sig att skriva prov. Det är det man kan om några år senare som är viktigt, inte det man lär sig inför ett prov.

Jag tänker inte byta ut "Schweden" och "Svenskarna" i de båda citaten mot namnet på en viss journalist. Så elak tänker jag inte vara. Men som sagt, undersökningen som Mats Skogkär hänvisar till innehåller alltså inte siffror för Sverige. Kanske ska vi främst fundera över hur man egentligen mäter intelligens, allra helst hur man jämför över tiden. Vad mäter man? Jag kommer onekligen att omedelbart tänka på Mensa-klubben (där det krävs en viss IQ-nivå för ens få bli medlem). Det var inte så länge sedan dom blev omskrivna för grovt fylleri på mötet...

Inga kommentarer: