fredag 19 januari 2018

Sten Stures Ben ska firas

» #Metoo fortsätter

Även om #Metoo lämnat de stora rubrikerna bakom sig så fortsätter avslöjandena som ett resultat av rörelsen. Avslöjanden som görs får ofta stora konsekvenser för de som pekas ut. Det positiva i detta är att det förhoppningsvis gör att översittare och snuskhumrar som utnyttjar sin makt och sin ställning på ett felaktigt sätt tänker sig för en ytterligare gång när dom ser att det faktiskt kan få konsekvenser. De som blir utsatta har förhoppningsvis förstått att övergrepp är INTE acceptabelt. Det är inget man måste stå ut med! De som har ansvar för att ta emot anmälningar inser kanske nu att man måste ta anmälningar och rapporter på allvar. Det är inte acceptabelt att tysta ner.

#Metoo" HSPACE="5" VSPACE="5">
Precis som med så mycket annat händer det naturligtvis att konsekvenser inte står i rimlig proportion till det som hänt. Händelser som ligger långt tillbaka i tiden kanske inte motiverar svåra konsekvenser många år efter. Kriminella handlingar har oftast någon form av preskriptionstid. Det är inte rimligt att straffa människor hårt för enstaka felsteg som skett för många år sedan. Har jag snattat i en affär när jag var 17 och inte upprepat detta ska jag naturligtvis inte straffas för detta när jag är 40. Har jag varit lite för påträngande för 15 år sedan och inte fortsatt med den typen av uppträdande så är det kanske inte rimligt med svåra konsekvenser i dag. Vi får inte heller acceptera att människor använder uppmärksamheten för olika former av "hämnd" eller påhittade händelser för att straffa en oskyldig.

Men, detta förminskar inte alla de historier som nu kommer fram och som handlar om en vidrig verklighet. Jag är övertygad om att övertrampen och överdrifterna är en bråkdel av det som kommer fram. Det är därför viktigt att grundtanken i #Metoo-rörelsen hålls levande. Det vill säga att det är inte acceptabelt med övergrepp mot en svagare part. Den som begår övergreppen ska känna av konsekvenser av sitt handlande. Detta ska ske NU och inte om 15 år. Det är viktigt att alla vågar anmäla och protestera.

Det är också viktigt att inse att den här typen av agerande är inget nytt, och det finns inom alla grupper. Ju större chans till makt över andra, desto större är risken för att något otillbörligt händer. I dag kunde vi läsa om #sanningenskagöraerfria som handlar om berättelser om övergrepp inom den svenska frikyrkan. Personer som får makt och som vill missbruka den makten finns inom alla grupper. Alla våra politiska partier har haft avslöjanden. Ingen går fri. Ju mer makt man får desto större blir risken för att denna missbrukas. Det kan vara religiös makt, det kan vara politisk makt, det kan vara yrkesmässig makt. Det kan vara ren muskelmakt. Alla kan drabbas. Det innebär också att alla måste ta det på allvar och vara uppmärksamma.

Inga kommentarer: