tisdag 23 januari 2018

Kärnkraft

» Ett bakslag - eller framgång

Dom blev lite chockade på en del håll. Mark- och miljödomstolen tyckte inte att Kärnkraftsindustrins planer på att gräva ner det radioaktiva avfallet från den svenska kärnkraften var tillräckligt utrett. Det underlag som Svenskt kärnbränsle AB (SKB) lämnat in för att bevisa att teorin att kapsla in det radioaktiva kärnavfallet i kopparkapslar och sedan gräva ner det räcker inte för att ge tillstånd. Det rör sig om 12.000 ton radioaktivt avfall som ska grävas ner (slutförvaras som det heter). Enligt beräkningar kommer det att ta 70 år att anlägga slutförvaret. Sedan tar det 100.000 år innan avfallet är ofarligt för omgivningen.

Kärnkraftens framtid
Tänk på den siffran en gång till. 100.000 år! Tänk då på att Bronsåldern var för cirka 4.000 - 5.000 år sedan. Järnåldern för kanske 3.000 år sedan. Det här radioaktiva avfallet kommer alltså att vara livsfarligt i 100.000 år. Går vi bakåt i tiden så hamnar vi under Stenåldern. Låt oss säga att de här kopparkapslarna verkligen är säkra i 100.000 år. Hur länge är skylten ovan jord i fungerande skick? Skylten som berättar att här nedanför har den civiliserade människan på 2.000-talet e.Kr. grävt ner 12.000 ton livsfarligt avfall så vi rekommenderar att man inte gräver här förrän år 102.000 e.Kr.

Nä, jag tror faktiskt att varningsskylten har försvunnit, och även ersättningsskylten osv innan det ens gått 100 år. Man kan undra vad den civilisation som finns på vår jord om 50.000 år kommer att tänka om den ociviliserade och okunniga mänsklighet som befolkade vår planet i dag? Om det nu finns någon mänsklighet kvar på vår planet då?

Egentligen är ju tanken att skapa ett avfall som är livsfarligt under så här lång tid (dvs längre än vad vår "civilisation" har funnits) totalt vanvettig. Att sedan bli av med avfallet genom att gräva ner det till nästa civilisation är ännu mer korkat. Vi kan inte gå under begreppet "civiliserade människor"!

Inga kommentarer: