måndag 22 januari 2018

Decentralisera mera

» Ett principiellt bra beslut

Regeringen har fattat ett nytt beslut om ytterligare utlokalisering av statliga jobb från Stockholm. Ett principiellt helt korrekt beslut. Statliga jobb måste finna över hela landet. Den som vill ha den här typen av jobb ska inte tvingas till att flytta till Stockholm. Svenska myndigheter måste kunna rekrytera sin personal från hela landet. Stockholm är överetablerat och dyrt. Beslutet att statliga jobb måste finnas i hela landet är alltså korrekt.

>Fjollträsk
Jag hoppas att Stefan Löfven har detta i åtanke när den fortsatta centraliseringen av statliga jobb till Stockholm faktiskt fortsätter på andra håll. Ett exempel är där driften av regionala flygplatser ska centraliseras till Stockholm. Sätt stopp för fortsatt centralisering också Stefan!

Sedan kan man ju bli lite misstänksam när den största gruppen som utlokaliseras just nu flyttar till Botkyrka! 500 av de 900 som ska flyttas hamnar i Botkyrka. Faktiskt lite pinsamt Stefan!

Min egen fackliga organisation ST är genom vår ordförande Britta Lejon mycket kritisk till decentraliseringen. ST har hela tiden varit mycket kritisk till utlokaliseringen av jobb från Stockholm. Jag hade tagit ST på större allvar om man varit lika kritisk när den stora centraliseringsvågen härjade. När statliga jobb försvann från de flesta kommuner i landet på kort tid under några år. Den statliga servicen runt om i landet lades helt enkelt ner och personalen tvingades flytta till ett litet antal storstäder. Var var ni då ST? Var vi för långt borta från er i ledningen sittande i Stockholm?

Decentralisera mera

Inga kommentarer: