fredag 5 januari 2018

Tänk efter!

» Homo Sapiens - intelligentast på planeten

Jo, dom säger så. Människan är skapelsens prydnad. Hur är det med den saken? Regelbundet blir man faktiskt tveksam till om det verkligen är på det viset. Vi människor uppför oss allt för ofta på ett sätt som inte tyder på att vi är så särdeles intelligenta. Snarast ganska korkade! Här kommer några exempel, både från vårt eget hemland och från andra håll på planeten. Både i det stora och i det lilla.

¤ 1.   I en notis hos BBC läser jag att det senaste inom den Thailändska skönhetsindustrin är att genomgå behandling för att göra penis ljusare i huden! Människor reser från grannländerna till Thailands skönhetsindustri för att betala för sådan behandling. Jag tycker inte det verkar intelligent.

¤ 2.   Jag hittade precis två små notiser i Affärsvärlden. I Canada går ekonomin bättre än förväntat. Arbetslösheten är rekordlåg. I USA har däremot ekonomin utvecklats sämre än förväntat. Å andra sidan har dom ju valt en pajas till president! Jag tycker inte det verkar intelligent.

¤ 3.   Jag har nog nämnt NKS tidigare. Nya Karolinska Sjukhuset är ett skrytbygge som den moderatledda ledningen i Stockholms län drivit igenom att göras enligt ett nytt sätt (kallat OPS) som privatiserat i princip allt. Bygget har blivit ett totalfiasko. Försenat. Fördyrat. Fuskbygge. För litet. Läs de här raderna från Expressen för en liten bakgrund. Avskräckande använder Finansminister Magdalena Andersson som beskrivning. Katastrofzon använder Aftonbladet som beskrivning av läget. Det är väl ingen som i dag känner stolthet eller nöjdhet med katastrofbygget. Inte ens moderater. Vad gör då moderatledaren Ulf Kristersson med sin gamla partikollega från Stockholm som drev igenom bygget? Jo, Irene Svenonius tas in i Moderaternas partistyrelse! Är det för att i framtiden hålla henne borta från Stockholms läns landsting? Är det för att hon ska hjälpa Ulf Kristersson att "avveckla välfärdsstaten"? Jag tycker inte det låter intelligent.

¤ 4.   Sedan hör jag det ryktas att Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson erbjudits medlemskap i Moderaterna för sina yttrande om att begränsa de svenska fackliga organisationernas strejkrätt. Vad den goda Ylva Johansson verkar vilja göra är att göra det möjligt för arbetsgivarna att välja ut en liten och svag facklig organisation och teckna avtal med dom. Sedan blir de andra fackliga organisationerna bundna av detta avtal. För det är ju liksom det som blir effekten av att gå arbetsgivarna till mötes efter konflikten i hamnarna. Hamnarbetarförbundet är störst och får inget avtal med arbetsgivaren. Som valt att teckna avtal med den mindre organisationen Transport. Har du inte fått något om bakfoten Ylva Johansson? Jag tycker inte det låter intelligent.

xxxxx

Ja, som ni ser så finns det många områden där man kan fundera över hur intelligenta Homo Sapiens är.

Inga kommentarer: