fredag 18 augusti 2017

Vi är alla lika - fast en del lite mer

» Vem får förskoleplats?

Hertiginnan av Gotlands vapen
Jag läser i bladet att Hertiginnan av Gotland nu fått dagisplats i Stockholm. Det handlar alltså om Leonore Lilian Maria Bernadotte / O'Neill (dotter till Madeleine Thérèse Amelie Josephine Bernadotte och Christopher Paul O'Neill) som börjat förskola i Stockholm. Leonore är född den 20 februari 2014 i New York och hade efter mindre än en vecka gjort sig förtjänt av titeln Hertiginnan av Gotland. Det första året bodde Hertiginnan i New York innan hon först flyttade till Stockholm och sedan efter några månader till London där hon numera bor sedan några år. Men, hon har nu varit "hemma" och hälsat på släkten i Stockholm under några månader under sommaren (förutom lite tid på franska Rivieran i Saint-Tropez och på Öland mm förstås). Hon är dock skriven i London, men: - "Prinsessan Leonore har behov av att träffa jämnåriga kamrater och prinsessan Madeleine är mån om att hennes barn ska ha en stark anknytning till Sverige. Hennes önskan är att barnen ska känna sig lika hemma här som prinsessan själv gör" berättar Hovets talesperson Margareta Thorgren. Hovet dementerar dock att det finns några planer i nuläget att flytta till Sverige. - "Här och nu bor familjen i England" poängteras. Dessutom påpekas det: - "Just nu finns det inga planer på att familjen ska flytta permanent till Sverige" från Hovets talesperson Margareta Thorgren. Men, det är ju klart. - "Hon ska uppfostras här från ungefär sex års ålder och ha hela sin skolgång i Sverige. Hon ska bli svensk, tala svenska felfritt och ta en svensk studentexamen" poängterade riksmarskalk Svante Lindqvist redan när den lilla hertiginnan föddes i New York. Det är nämligen ett krav för att hon ska få behålla sin plats i successionsordningen.... Då krävs att hon fostras i Sverige och går i svensk skola. Men det är ju några år till för Chris att reda ut affärerna i London.

Kan man få förskoleplats för sin treåring i Sverige om man bor i ett annat land men är här i Sverige på besök hos släkten under sommaren? Kan Alexis Gavrilidis syster Joanna i Grekland få dagisplats till sin treåring i Sverige några månader under sommarlovet medan dom hälsar på brorsan i Markaryd?

Fast det är klart. Det är kanske inget vanligt dagis. Här går väl greve Gyllenskalps dotter och direktör Silvercronas son samt hertig Svanskjölds båda tvillingar och dom andra vännerna. Så det är kanske inte vanliga regler? Men då får hon ju inte träffa vanliga svenskar förstås!

Om det är någon som undrar vad den fina skölden är för något så är det Hertiginnan av Gotlands eget heraldiska vapen. Något som vi andra vanliga inte tillägnas. Kanske är det ett sådant mästerverk som krävs för förskoleplats?

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag,
inte samlag

Inga kommentarer: