lördag 26 augusti 2017

Jämställdhetsdagen

» Politiska funderingar

Dagens Nyheter har låtit Ipsos fråga ett urval av svenskar vad dom tycker om den svenska politiken. Undersökningen, som gjordes efter Transportstyrelsegate, visar att förtroendet för den Rödgröna regeringen har minskat samtidigt som allt färre tycker att dom gör ett bra jobb. Samtidigt har också andelen som tror att en borgerlig regering skulle göra ett bättre jobb sjunkit. Bara var tredje svensk tror att en borgerlig regering skulle göra ett bättre jobb. Dvs inte ens alla borgerliga väljare tror att en Högeralliansregering skulle vara bättre än den nuvarande Rödgröna regeringen! Undersökningen visar också att stödet är stort för en blocköverskridande regering. Allra helst bland centerns och liberalernas väljare (65% resp 62%). Nästan 2/3-delar av de båda mittenpartiernas väljare vill alltså helst ha en blocköverskridande mittenregering. Inte en Högerallians regering! Det här är ju också något som jag länge har trott att vi är på väg mot efter nästa val om inget radikalt händer i väljaropinionen. Inte för att jag tycker det är en bra lösning utan för att jag helt enkelt tror att vi är på väg mot att få tre politiska block. Ett högerblock med Moderaterna - Kristdemokraterna och Sverigedumokraterna. Ett mittenblock med Centern - Liberalerna - Socialdemokraterna och eventuellt Miljöpartiet. Slutligen ett litet vänsterblock med Vänsterpartiet - Feministiskt Initiativ och kanske Miljöpartiet. Uppenbart är att detta är vad centerns och liberalernas väljare vill. Jag tror dessutom att det är vad Stefan Löfven satsar på.

Var Miljöpartiet hamnar beror nog på om det blir "revolt" i partiet efter nästa val. Går det uselt, som det ju ser ut som, så tror jag att den kompromissvilliga ledning som styr och ställer i partiet i dag kommer att åka ut med huvudena före och partiet tas över av en lite mer hårdför falang som vill att Miljöpartiet är ett radikalt grönt miljöparti och inte vilket mittenparti som helst.

Vad som händer med Moderaterna vet vi ju inte heller nu när Anna Kinberg Batra är avpolleterad och har åkt på semester till Italien. Vilken väg den nya ledningen tar har vi ingen aning om. Det vet man nog inte inom partiet heller. Krisen inom Moderaterna verkar vara värre än vad jag trodde. När man seriöst från många för fram till och med en gammal stofil som Carl Bildt som ny partiledare, då är krisen i partiet ju total! Intressant att notera är alla fina ord om Anna Kinberg Batra som nu kommer från media, politiker och andra. Av de orden hördes ingenting när kritiken mot hennes oförmåga var som ihärdigast. Antagligen är det ännu ett bevis för att ingen är så bra som den som är död!

Jimmie Åkesson i Sverigedumokraterna sitter nog och biter på naglarna nu. Ska AKB:s öppning mot honom fullföljas eller ska de få kvarvarande lite mer liberala rösterna inom M ta över. Detta är ju något som har stor betydelse för Jimmie Åkesson. Även han är nog livrädd för en utveckling mot ett nytt mittenblock. Det skulle ju placera honom på Nordpolen igen. Där han ju hör hemma!

Egentligen är Stefan Löfvens drag att dra tillbaka ett par skattehöjningar, men fullfölja med en modifierad flygskatt kanske taktiskt riktig. Återigen ställs Högerallianspartierna inför dilemmat om dom ska fullfölja sin hårda partitaktik som ju egentligen är ganska tramsig. Det handlar om taktik och plakatpolitik eftersom man inte har förmåga till något annat.

Som sagt. Tyvärr är Stefan Löfven en fegis, men kanske är det taktiskt riktigt. Tyvärr är det nog ännu ett steg mot en blocköverskridande mittenregering efter valet.

För övrigt kan vi notera att Sven Tycker här på Blogger nu har passerat en halv miljon besökare. Fast jag vete f-n hur det räkneverket räknar!

Inga kommentarer: