tisdag 15 augusti 2017

Nordea!!!

» Girigheten styr

Nordea
I förra veckan fick Nordea i Danmark besök av statsåklagare för allvarlig ekonomisk och internationell brottslighet. Nordea utreds i Danmark för penningtvätt av den danska Finansinspektionen. Den danska Finansinspektionen tycker inte att Nordea vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra penningtvätt. En åsikt man haft i flera år så nu har ärendet nått så långt att statsåklagaren gjort ett besök på Nordeas huvudkontor i Danmark.

Är det någon som är förvånad? Om bankens ordförande Björn Wahlroos har den här åsikten om bankens kunder: – "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det." Då kan man förstå att banken inte vill gå för hårt åt de 20% av kunderna som har idéer. Det är de 20% av kunderna som har de kreativa idéerna om hur man ska få sina slantar att växa utan att den fula Staten som lägger sig i hur pengarna används och flyttas. Har man den åsikten från högsta håll så får man ju ha förståelse för att banken inte heller gör allt som är möjligt för att förhindra dessa 20% att göra sina affärer i utkanten av vad som är moraliskt och juridiskt acceptabelt.

Björn Wahlroos

Det är istället vi andra 80% av kunderna som ska mjölkas på pengarna. Den svenska Finansinspektionen har kommit fram till att de svenska bankernas marginaler på bolån i dag är de högsta som man någonsin uppmätt sedan man började vid början av det här århundradet. Marginaler stiger dessutom. Bankernas girighet att mjölka vanliga kunder på deras pengar är alltså högre än vad dom någonsin varit under 2000-talet. Man mjölkar oss 80% "idioter" för att föra över slantarna till de där 20% kreativa slipsnissarna med idéer!

Vi kan notera att Nordea fortfarande inte offentliggjort något beslut om man ska förvandla sig till Sveriges största skattesmitare genom att flytta postadressen för huvudkontoret från Stockholm för att slippa betala ökade riskavgifter inför nästa bankkrasch. Banken har ju hotat att flytta till kanske Helsingfors eller København. De senaste buden har varit att man tydligen till och med kan tänka sig att flytta utanför Norden. Kan man gissa att det är Luxemburg eller Jersey eller kanske Jungfruöarna? Eller Panama kanske, man har ju goda förbindelser där!

Nordkorea-Panama

Vi kan notera att organisationen Villaägarna är missnöjda med att Regeringen inte gör tillräckligt för att ingripa mot bankernas rekordmarginaler på bolånen. Annars undrar jag verkligen om föreningen Villaägarna förespråkar att Staten lägger sig i så mycket. Den här organisationen är ju i vanliga fallet inte så mycket för att Staten ska lägga sig i. Men själv har jag ett bra tips på vad som kan göras. Det är dags att passa på att sluta göda bolånemarknaden och bobubblan med skattepengar via ränteavdragen. Det är dags att passa på med att sakta men säkert minska ränteavdragen nu när räntorna är rekordlåga. Börja skära ner räntebidragen - NU!

För övrigt kan vi notera att storbankerna i världen helt enkelt budgeterar med böter och andra kostnader för sina regelbrott och olämpliga agerande. Den brittiska forskningsorganisationen CCP Research Foundation har räknat fram att världens storbanker under åren 2012-2016 betalade eller lade undan för kommande betalningar sammanlagt motsvarande 2.746 miljarder kronor (2.746.000.000.000 kronor). Det är alltså inga småsummor. Siffran avser världens 20 största banker. Siffran stiger år från år. Bankerna har alltså redan i sin planering budgeterat för att man kommer att tvingas betala allt större böter och annat pga bristande moral.

Girigheten styr!

Inga kommentarer: