måndag 21 augusti 2017

Mer om våra "goda" medmänniskor

» Vi ansvarslösa egoister, del två

Så är det då dags för del två av min gnällsjuka. Mitt klagande på oss egoistiska, hänsynslösa människor som inte tänker längre än näsan räcker. Det finns en viss risk för att det blir en del tre också...

Mobilberoende
Hatobjekt ett i dag är vårt mobilberoende. Eller ska vi kanske kalla det för vårt totalberoende av att ständigt vara uppkopplade. Smarttelefoner och liknande tekniska prylar är fantastiska hjälpmedel vid många tillfällen. Men tyvärr har vi (dvs allt för många av oss) blivit så totalberoende av att ständigt vara uppdaterade och uppkopplade att vi blir egentligen stressade av detta. I dag kan människor inte existera om dom inte har en smarttelefon i handen som man håller sig uppdaterad med eller håller kontakt med någon i. Människor sätter sig på en servering för att "umgås" och så inleds det med att alla halar fram sin mobiltelefon för att se vad som hänt de senaste 5 minuterna. Att vara ständigt uppkopplad och uppdaterad skapar en stress som kommer att straffa sig i längden. Vi lär våra barn att det är just så man ska uppföra sig. Barn och ungdomar kan inte existera om man inte är ständigt uppkopplade med hjälp av den senaste årsmodellen. Gående, joggande, cyklande eller bilkörande kvittar. Man ska ha mobiltelefonen i handen och vara fullt upptagen av denna istället för att hålla koll på omgivningen. Den här ständiga uppkopplingen skapar en stress som kommer att straffa sig i längden. Det finns faktiskt en värld utanför nätet!

Nästa hatobjekt är trafikens fartdårar. Dessa (ofta) spolingar som verkar tro att hastighetsskyltarna visar minimihastighet och inte maximihastighet. Jag hör och ser dessa egoistiska idioter med potensproblem från min bostad och jag hör och ser dom från min arbetsplats. Totalt omogna bilförare som trycker spiken i botten så fort det är möjligt. I närheten av mitt hem efter att man passerat ett farthinder så verkar det gälla att komma upp i 100 så snabbt som det överhuvudtaget är möjligt (det är max 50 som gäller). Vid min arbetsplats är det samma fenomen. Så snart man kommit ur rondellen gäller gasen i botten. Att det finns andra trafikanter, gående, cyklister, korsande vägar eller liknande har ingen betydelse. - "Kolla så fin bil jag har, bara hör hur den kan låta!" Att ge sig ut med cykel är med fara för eget liv när dårarna ska fram. Har jag en Audi eller BMW är jag extra tuff. Jag såg en undersökning som visade att BMW-ägare är sämst på att hålla hastighetsgränserna. Någon som är förvånad? Fram för fler olika sorters farthinder! Fram för fler hastighetskontroller! Fram för fler indragna körkort!

Vi är helt enkelt egoister - tyvärr. Vi säger oss gärna vilja göra något för miljön, för vår omgivning och för vår framtid. Men bara under förutsättning att det inte drabbar oss själva. Vi måste t.ex. begränsa vårt flygande. Det låter bra ända tills det innebär att vi kanske inte kan ta flyget till favoritsemestermålet ett par gånger om året. Eller att biljettpriset går upp en hundralapp? I dag såg jag i bladet att flygplatschefen för Ängelholms flygplats var glad. Antalet flygresenärer hade ökat! Det borde minska! Den skattesubventionerade flygtrafiken är en av våra värsta miljöbovar. Jag tror att de flesta håller med. Men hur många är villiga att SJÄLVA göra en uppoffring? Vår politiska opposition hotar med att avsätta den nytillsatta Infrastrukturministern om man från regeringen står fast vid att även flyget som alla andra ska betala skatter. Den minister som vägrar göra något åt vansinnet att just flyget är skattebefriade och dessutom kraftigt skattesubventionerat borde istället vara den som avsätts. Men, vi är egoister. Visst måste vi göra något åt miljöproblemet. Bara det inte är JAG som ska betala mer för min flygbiljett eller det är jag som inte kan flyga till Thailand två gånger om året.

Vi är hänsynslösa egoister som inte tänker längre än näsan räcker. Vi håller alla med om att något måste göras - men inte av oss själv utan av någon annan! Fortsättning följer - nog.

Inga kommentarer: