söndag 16 oktober 2016

Ta vara på demokratin

» Demokrati

Vi har fått en ny debatt om valhemligheten, eller bristen på valhemlighet, sedan det läckt ut att en utredning är på väg att ändra på hur det ska se ut i våra vallokalerna. I dag är det ju så att det utanför vallokalen (oftast) står representanter för de olika partierna och delar ut valsedlar för sina partier. Innan valet får man också i allmänhet hemskickat valsedlar i posten från de olika partierna. Inne i vallokalen finns det bord där den som ska rösta kan ta en eller flera valsedlar om hen inte redan har försett sig. Därefter går man bakom ett bås där man i ensamhet, utan insyn, ska kunna välja att stoppa i de valsedlar man vill använda. Valhemligheten skyddas enligt teorin genom att man kan förse sig med valsedlar INNAN man kommer till vallokalen eller också kan man ta för flera partier i vallokalen. Sedan använder man de man vill i hemlighet inne i valbåset.

Gå och rösta
Nu pekar det mot att utredningen istället ska föreslå att alla valsedlar ska finnas i fack inne i valbåset. När man kommer bakom skärmen kan man alltså i lugn och ro och utan insyn välja valsedel för det parti man vill välja att rösta på. Detta innebär att det blir nödvändigt med nya valbås att köpa in eftersom det kommer att krävas att dom är mycket större. Det ska få plats med många olika valsedlar för alla partier och dessutom för flera val.

En annan ändring är tydligen att valsedlarna förutom partiets namn också ska förses med partibeteckning. För vissa med synproblem och liknande problem har det tydligen visat sig vara problem att hitta rätt mellan socialDEMOKRATERNA och sverigeDEMOKRATERNA t.ex. Det uppges ha funnits dom som varit på väg att välja fel, och kanske de som röstat fel.

Om det är en fördel eller inte har jag en tveksam inställning till. Jag tycker att för den som vill hålla på sin valhemlighet så finns det stora möjligheter redan i dag. För oss valförrättare blir det en ännu viktigare uppgift att städa bakom valskärmarna. I dag får man regelbundet städa bort alla överblivna valsedlar. I fortsättningen gäller det att ständigt hålla koll så att inte valsedlar försvinner, göms undan eller annan form av "fusk" eller dumheter!

Uppriktigt sagt så tycker jag att ett mycket större demokratiproblem är det faktum att en så stor andel av f.d. regeringsledamöter så snabbt efter uppdraget i regeringen får ytterst välbetalda jobb inom näringslivet, hos näringslivets lobbyingföretag eller intresseorganisationer. Man går från ett välbetalt arbete till ett ännu bättre betalt arbete. Vad är det man tar med sig? Vilka insiderkunskaper är det som näringslivet är villiga att betala höga löner för att komma över? Eller är det helt enkelt så att en del regeringsledamöter redan INNAN dom lämnar regeringen har börjat "jobba" för "den andra sidan". Bara misstanken att detta kan ske tycker jag är ett tillräckligt skäl för att införa regler. Det måste alltså införas någon form av karens som ska gå från det man lämnat regeringen tills man får börja jobba för "motparten". Du får alltså inte börja jobba för t.ex. Visita eller liknande förrän kanske ett år gått osv. DETTA är ett stort demokratiproblem. Ta tag i det istället!

» Vilka står för hotet mot demokratin

Några exempel:

Säg Nej till nazismen
Under 1991-1992 sköt den s.k. Lasermannen (John Ausonius) ner 11 personer (varav en dog) eftersom han hatade utlänningar.

1995 misshandlades 15-åriga John Hron grovt av fyra nazister, så grovt att han dog. Detta sedan han vägrat säga att han älskade nazismen.

1999 mördades syndikalisten Björn Söderberg av tre nazister, detta sedan den syndikalistiska tidningen Arbetaren, efter tips från Björn Söderberg, avslöjat en nazist. Som hämnd mördades han av tre nazister.

För nästan exakt ett år sedan, den 22 oktober 2015, gick Anton Lundin Pettersson in på en skola i Trollhättan beväpnad med svärd och kniv och mördade 3 personer och skadade ytterligare 2 innan polisen fick stopp på honom. Alla de angripna var av utländsk härkomst och massakern hade klara rasistiska motiv.

I natt brann ett asylboende utanför Stockholm. Efter att ha misslyckats med att få eld på byggnaden kvällen innan lyckades man tydligen bättre vid ett andra försök. Det var inte första gången något sådant händer. Sedan finns det dom som hävdar att det stora hotet mot säkerheten kommer från något annat håll. Det är viktigt att hålla rent mot nazister och rasister, något som helt klart inte alla vill.

» Nya siffror att glädjas åt

Vänsterpartiet
Ibland kan väljarundersökningar göra att man blir glad. Ibland är det svårare att hitta något i siffrorna att glädjas åt, men nästan alltid finns det något att glädjas åt. I dag publicerar Svenska Dagbladet sin regelbundna undersökning som görs av Sifo. Och det finns en del siffror som gör mig både glad och skadeglad. Vänsterpartiet får 8,2% (+0,6 sedan förra månaden) och detta är den högsta siffran sedan länge. I valet fick Vänstern 5,7%. Alltså finns det anledning att hissa den röda fanan extra högt. Sedan har vi ju det där med skadeglädje. Egentligen är det en form av glädje som man inte borde vara stolt över. Men det finns också ett talesätt som lyder: - "Den enda sanna glädjen är skadeglädjen"! Det som får mig att känna glädje är hur Ebba Busch Thors högervridning av Kristdemokraterna helt uppenbart håller på att styra partiet ut ur Riksdagen. I dagens undersökning får man 2,8% (-0,2 från förra månaden). I valet fick man 4,6%. Bäst lyckades Alf Svensson 1998 då Kd fick 11,8% i valet. Sedan dess har det i princip gått nedåt. Och i dag har alltså Ebba Busch Thors högergir av partiet fört partiet långt ner i avgrunden. Dom får väl glädjas åt att man i varje fall fortfarande är större än Feministiskt Initiativ som får 2,1%. Alltså en dryg halv procent i försprång. Kristdemokraterna fyller ingen funktion och alla kopplingar till religion har inte alls i politiken att göra. Alltså hoppas jag att Kristdemokraterna har gjort sitt i svensk politik. Ajöss!

Inga kommentarer: