tisdag 11 oktober 2016

Med statistik kan mycket bevisas

» Vi stackars svenskar

När man följer debatten och lyssnar på alla populistiska gnällspikarna i vårt fosterland kan man få intrycket att det är ett rent helvete att leva i Sverige. Därför blir man lite förvånad när man läser lite olika undersökningar. Ska man tro en del statistik så verkar det faktiskt vara riktigt trevligt att bo i Sverige.

Hissa flaggan
Expressen berättar att statistiken visar att Sverige är det land i världen som gör störst insats för mänskligheten. Detta enligt Good Country Index. - "Sverige är något av en elit när det kommer till att tänka på resten av världen" säger Simon Anholt som är grundaren av Good Country Index. Det finns anledning för oss svenskar att känna stolthet.

Enligt Rädda Barnen är Sverige det bästa landet i världen för flickor att leva i. Efter oss kommer Finland, Norge, Nederländerna och Belgien. Det finns säkert en hel del områden där det skulle kunna göras mycket bättre, men jämfört med andra länder så har vi all anledning att hissa vår blågula flagga och känna stolthet.

Från Arbetsförmedlingen kommer statistik som visar att ungdomsarbetslösheten fortsätter att sjunka. Den är nu den lägsta på åtta år. På ett år har ungdomsarbetslösheten minskat från 13,4% till 11,7%. Även totalt minskar arbetslösheten. Allt fler får jobb. Visst låter det så när man hör den politiska debatten?

Enligt integrationsindexet MIPEX är Sverige det land i världen som ger bäst förutsättningar för integration, insatserna når fler än i andra länder och insatserna är oftast effektivare än i andra länder. - "Sveriges integrationspolitik är mer lyhörd för förändringar, den är mer ambitiös, den är evidensbaserad och dessutom når den ut till fler migranter jämfört med andra länder" säger Thomas Huddleston som är huvudforskare för MIPEX på Migration Policy Group i Bryssel. Visst är det just så det framställs i den politiska debatten?

Att det i många fall går bra innebär INTE att det inte finns många områden där det skulle kunna göras ännu bättre. Fortsätt att arbeta för förändringar och förbättringar. Men när populister och politiker med dolda agendor försöker lura i dig att Sverige befinner sig på katastrofens brant, så tro dom inte.

» Vi lever i olika världar

Girigheten
Som jag skriver på annat håll i dag, så har vi det ganska bra i Sverige. Men det finns en del som har det extra bra. Företaget Fingerprints förre VD Johan Carlström lämnar nu företagets ledning. Detta efter att han utreds av Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten. Något som fått honom att helt tappa fattningen och på Twitter beskylla namngivna tjänstemän för både det ena och det andra. Men han går inte tomhänt. Tre årslöner på 10,9 miljoner tar han med sig. Inte illa pinkat för vredesutbrott på Twitter. Det fick mig att fundera på något liknande. Undrar om jag kan få gå från Migrationsverket med tre årslöner som kompensation om jag kläcker ur mig lite dynga på Twitter? Nu ger detta ju inte ens en miljon på kontot för mig, men jag tror att jag får ta ett snack med chefen trots allt.

I Dagens Industri läser jag om vilka företag på Stockholmsbörsen som betalar sina VD:ar bäst - i förhållande till företagets omsättning. Där leder Lundin Petrolium överlägset. VD:n Alex Schneiter fick 189 miljoner 2015. Detta motsvarar nästan 4% av hela företagets omsättning. Alex behöver nog inte leta extrapris på Lidl direkt. Det gäller verkligen att han är kompetent! Annars såg jag att Ericsson, som ju uppenbarligen befinner sig i rejäl kris, trots allt förra året delade ut 100.000 kronor i utdelning till aktieägarna - per anställd i företaget. Varje anställd i Ericsson genererade alltså så mycket överskott till företaget att det kunde ge ytterligare 100.000 kronor i aktieutdelning. Vad man betalade den nyligen sparkade VD:n förra året, dvs höjd lön från 10 till 12 miljoner plus en bonus på 16 miljoner är ju egentligen småpotatis. Han genererade ju också ytterligare 100.000 kronor att använda till utdelning till aktieägarna.

Inga kommentarer: