lördag 1 oktober 2016

En ny månad

» Siffernisse tycker till

En gång i månaden presenterar Sveriges Radios Ekoredaktion en sammanvägning av ett antal av de olika väljarundersökningar som görs. Vägningen för september har nu gjorts och presenterats. Vi kan i denna sammanvägning notera att alla de tre partierna på den Rödgröna planhalvan har små uppgångar sedan förra månaden. Socialdemokraterna får 26,9% (+0,3), Vänsterpartiet får 7,6% (+0,2) och Miljöpartiet får 4,6% (+0,3). På den Borgerliga planhalvan är nog inte mungiporna lika positiva. Moderaterna får 24,5% (-0,9), Centern får 7,6% (-0,2), Folkpartiet står helt stilla på 5,0% medan Kristdemokraterna ligger kvar en bit under strecket på 3,3% (+0,1). Medan de tre Rödgröna partierna går upp 0,8 procentenheter så tappar alltså de fyra Borgerliga partierna 1,0 procentenheter. Avståndet mellan blocken minskar alltså och är nu 40,4% - 39,1%. Skulle månadens förändring fortsätta även nästa månad kommer det Rödgröna blocket då att bli störst. Vilket man skulle bli i Riksdagen med dessa siffror också eftersom Kristdemokraterna skulle åkt ut. Sverigedumokraterna skulle fått en mindre uppgång till 17.4% (+0,4).

Det ska påpekas att i december 2015 hade SD sin högsta notering med 20,0%. Sedan innan sommaren har SD valsat runt kring 17%. Socialdemokraterna har gått upp ett par procent sedan årsskiftet medan främsta konkurrenten Moderaterna ligger på ungefär samma siffror som vid årsskiftet, då man var större än Socialdemokraterna. Vi kan av tabellen notera att senaste gången Kristdemokraterna låg över spärren var i februari 2015. Sedan dess har det gått utför. Vänsterpartiet har sedan riksdagsvalet 2014 sakta men säkert ökat från 5,7% till 7,6%. Detta medan Miljöpartiet haft en stadigt nedåtgående trend från riksdagsvalets 6,9% till dagens 4,6%. Folkpa... f'låt Liberalerna fick i riksdagsvalet 5,4% och har sedan dess haft en toppnotering i dec 2015 på 6,3%, men sedan har det gått utför till dagens 5,0%. Centern har haft en uppåtgående trend sedan valet 2014 då man fick 6,1%. En trend som började redan i början av 2014 då man under en lång period hoppade runt kring 4%-spärren.

Vilka slutsatser kan vi då dra av hur det kan komma att gå vid nästa val? Egentligen inga alls! Ett val med dessa siffror skulle ju göra de Rödgröna större än de Borgerliga, precis som nu. Men, det är nästan 2 år till, så mycket kan hända. Alltså säger en sådan här undersökning inte ett dugg, det är mest strunt alla de kommentarer och spekulationer som både proffs och amatörer (som jag) kommer med. Men det är kul!

» Vems knä sitter SD i?

För någon dag sedan ställde vår socialdemokratiska Civilminister Ardalan Shekarabi upp på en debatt mot sverigedumokraten Jimmie Åkesson i Bromölla. Helt på Jimmie Åkessons villkor. Debatten handlade om sverigedumokraternas helomvändning när det gäller statens upphandlingar. Regeringen har ju lagt fram ett förslag om att man ska kunna ställa som krav att löner och anställningsvillkor uppfyller vad kollektivavtalen ger. Det ska alltså inte vara möjligt för företag att lämna lägre anbud genom att betala underlöner eller avtalsvidriga anställningsvillkor. Ett krav som Sverigedumokraterna tidigare sagt sig ställa upp på.

Men, så har diverse näringslivsorganisationer och näringslivshöjdare bjudit SD-topparna på middag så nu har SD bytt åsikt för att fjäska in sig bland de borgerliga Högerallianspartierna. Det var denna helomvändning som debatten skulle handla om. De allmänna kommentarerna efter debatten verkar vara att Jimmie Åkesson uppenbarligen glömde att läsa på så att debatten i huvudsak vanns av Ardalan Shekarabi. I varje fall tyckte han det själv... Hur som helst så det mest talande är att läsa kommentarer på nätet till debatten. Här kan man se ett utdrag ur en del kommentarer på Facebook. Den Sverigedumokratiska svansens förmåga att argumentera ligger på den vanliga nivån. Det vill säga långt under det som är anständigt. Enligt bland annat Expressen utreder SÄPO en hel del av de rena hot som framförts. Det kan ju inte vara lätt för SD-svansen att se deras stora idol förlora en debatt mot en invandrare. Men, det visar på vilken nivå den Sverigedumokratiska argumentationen ligger. Och, att det inte städas upp visar också hur vilken nivå man vill ligga på inom SD-svansen. Det är vidrigt!

Politisk debatt måste ha rätt att innehålla även elakheter, men det ska finnas en miniminivå på debattnivån. Att kalla Sverigedemokraterna för Sverigedumokraterna anser jag inte vara under denna nivå. Kalla vänsterpartister för kommunister, kalla moderater för moderutter, kalla socialdemokrater för maktgalna osv. Men när man hotar, när man använder könsord och svordomar, då har man passerat gränsen. Det är just det som skiljer de sju anständiga partierna och deras supportrar från Sverigedumokraterna och deras supportrar!

Inga kommentarer: