söndag 2 oktober 2016

Hur ska det gå?

» Med fingret på avtryckaren

Vi svenskar har nog lite svårt att förstå hur en pajas som Donald Trump kan få ett så stort stöd i presidentvalskampanjen som han trots allt får i USA. Att hitta en svensk som stödjer Donald Trump är mycket svårt. Jag undrar om det överhuvudtaget finns någon som offentligt framfört sitt stöd för honom? Jag hittar till exempel en intervju i Dagens Industri med Sverigedumokraternas Jimmie Åkesson från början av sommaren där till och med han deklarerar: - "Trump är inte seriös"! Vilket ju onekligen är ett intressant yttrande från honom. På frågan vem han skulle röstat på i valet svarar han: - "Jag skulle inte rösta alls. Jag skulle förmodligen ställa upp själv. Men jag kan inte säga att jag stödjer Trump." Det rör sig alltså om en "politiker" som till och med är mindre seriös än Jimmie Åkesson, men som får stöd av nästan hälften av det amerikanska folket. Man blir mörkrädd när man konstaterar att detta är världens största stat, det är vinnaren i detta val som har fingret på avtryckaren för kärnvapen som kan utplåna hela vår planet.

Donald Trump
Senaste nytt om Donald Trump handlar om hans skatteaffärer. I motsats till alla andra tidigare presidentkandidater i amerikanska val så har han än så länge vägrat att offentliggöra sina skattedeklarationer. Men nu har tydligen tidningen New York Times lyckats plocka fram en hel del uppgifter. Dessa visar att 1995 deklarerade Donald Trump en förlust på 916 miljoner dollar (det motsvarar nästan 8 miljarder kronor). Dom här förlusterna har gjort att Donald Trump under de kommande 18 åren inte behövde betala någon skatt alls eftersom han fortsatte att dra av de gamla förlusterna. Det här är nog främst farligt för Donald Trumps försök att framstå som en enormt skicklig affärsman som skapat sig en förmögenhet på alla skickliga affärer han gjort. Nu visar det sig att han alltså på kort tid gjort av med nästan en miljard dollar på ett kasinofiasko i Atlantic City, ett hotellfiasko i New York och till detta bland annat ett fiasko med ett flygbolag. Vi väntar fortfarande på en förklaring av de senaste årens deklarationer.

Det är alltså den här mannen som kanske blir president i världens största stat! Jag för min del förlorar delvis tron på demokratin.

» Ut med dom

I helgen håller Ungern en folkomröstning om man ska göra vad man lovat eller strunta i det. Det handlar naturligtvis om flyktingmottagande. Alla EU:s medlemmar har lovat att ta emot en del av de flyktingar som ska fördelas mellan medlemsländerna. Men nu håller alltså Ungern en folkomröstning om ifall man ska ta emot de flyktingar man en gång lovat att ta emot. Det är en folkomröstning där det styrande högerpartiet Fidesz under premiärminister Viktor Orbán satsat stora summor på att "hjärntvätta" den ungerska befolkningen till ett främlingshat som faktiskt är direkt sjukt. Jag undrar hur de ungrare som t.ex. flydde Ungern 1956 när Sovjetunionen med våld slog ner försöken att ta sig ur den sovjetiska tvångsselen och då togs emot i många europeiska länder i dag känner sig. Många kom bland annat till Sverige. Jag minns att vi till exempel hade en medlem i radioklubben här i Åstorp en gång i tiden som hette Arpad.

Hur som helst, något förenklat. Vill man inte följa de regler som gäller så ska man inte heller vara medlem. Ut med dom om dom inte vill följa reglerna.

» Bedragare del 302

Helgens innehåll i SPAM-lådan, fredag-söndag, räknade jag till 24 mejl. När jag skriver det här är det några timmar kvar på söndagen så det kan ju komma lite fler. Jag kan ju ha missat några också, så antagligen är det lite fler. Jag har i varje fall delat upp dessa i fyra sorter.
1/ Presentkort. På fredagen kom det fem och på söndagen tre. De flesta handlar om IKEA, men någon var H&M och ett var oidentifierbart.
2/ Lån. Tre på fredagen, tre på lördagen men faktiskt bara ett på söndagen. Ett av dessa tänkte jag presentera här nedanför.
3/ Gratis iPhone. Uppenbarligen en uppåtgående trend igen. Inga på fredagen, ett på lördagen och än så länge i dag tre stycken. I allmänhet har dom försökt skicka mig min gratis iPhone men behöver lite kompletterande uppgifter först.
4/ Övrigt. Tre på fredagen och ett på lördagen och ett på söndagen. Det handlar om Billiga flygresor, Herpes-medicin och Gå ner i vikt och liknande. Jag blir så trött på skiten! Hur som helst så skriver en Julia så här:

Vi har förberett din låneansökan idag 27-09-2016.

Behöver du pengar? Fyll i ansökan.

Du är inte obligerad att ta lånet, innan du skrivit på och skickat tillbaka lånehandlingarna.

Låna upp till 500.000 snabbt och enkelt med Sveriges nya lån.

Ex: 65.000 över 5 år med nom 7,99% eff 9,22%, (tot: 80.688 nom.).

Ansök nu och få ett icke bindande erbjudande

Observera att exemplet på vad lånet skulle kosta är skrivet med minimal storlek på texten. Annars kan vi konstatera att översättningarna till svenska i allmänhet numera är lite bättre i skitmejlen. Dataprogrammen som översätter har blivit bättre. Men "obligerad att ta lånet" blev nog inte bra. Inte ens mitt lilla översättningsprogram översätter "obliged" till "obligerad". Men SAOL definierar "obligerad" som "av tacksamhet förpliktigad". Jag vete f-n om jag känner någon tacksamhet till Julia för att hon erbjuder mig ett lån?

Inga kommentarer: