torsdag 27 oktober 2016

Inget förvånande

» Det fria betygsvalet

Skolan
Helsingborgs Dagblad (och Sydsvenskan utgår jag ifrån) har granskat betygen på de skånska gymnasieskolorna och jämfört med resultaten på de Nationella proven. I tidningen i dag redovisar man de sex gymnasieskolor som under de senaste åren utmärker sig med att vara extra generösa med betygen jämfört med de Nationella proven. I topp hittar vi Carl Adolph Agardgymnasiet i Lund, följt av Consensum gymnasium i Lund, Drottning Blankas gymnasium i Lund, Humanus gymnasium i Lund, Plusgymnasiet i Malmö och Thoren Business School i Malmö. Vad har vi då för gemensam nämnare för dessa gymnasieskolor, förutom att eleverna där tydligen får höga betyg när dom är färdiga med sin utbildning? Jo, alla är privata friskolor! Det fria betygsvalet är en viktig reform som drivits igenom (och försvaras starkt) av de borgerliga partierna. Det är uppenbarligen inte bara en god affär för ägarna utan också för elevernas möjlighet att studera vidare. Vad har då skolorna för förklaringar? Ja, de Nationella proven pågår så länge, det är ju en heldag. Detta i motsats till skolans egna prov som är lite kortare uppenbarligen. Antagligen utmärker sig just privata friskolorna med fina namn av att deras Nationella prov är så mycket längre - eller?

Hur som helst börjar tydligen till och med Moderaterna dra öronen åt sig. I en debattartikel i Svenska Dagbladet vill man ha en bred uppgörelse om välfärden. Uppenbarligen för att stoppa en begränsning av vinstuttaget.

Men vägen bort från Fredrik Reinfeldts liberala Nya Moderater fortsätter. En granskning som gjorts av SVT visar att en stor majoritet av de moderata kommunpolitikerna vill lagstifta om lönerna. Ja, inte löner i allmänhet, men de som tjänar minst ska genom lagstiftning tjäna ännu mindre. Man vill också göra det möjligt för arbetsgivarna att lättare sparka den man inte vill ha anställd och istället välja och vraka bland andra och ersätta. I korthet kan samhället ta hand om de som är utslitna, för gamla och för kritiska så kan arbetsgivaren välja och vraka bland resten. Sann moderat politik.

Inga kommentarer: