söndag 31 januari 2016

Blandade tankar på månadens sista dag

» En helt perfekt idé

Vänsterpartiet
Jag ser att Vänsterpartiet inför de politiska samtalen om bostadskrisen går ut med ett krav på begränsning av ränteavdragen. En begränsning som innebär att avdraget begränsas till maximalt 40.000 kronor om året. Ett belopp som få har, och de som har så höga avdrag har mycket höga inkomster. Totalt kostar ränteavdragen den svenska statskassan ungefär 30 miljarder kronor om året. En kostnad som är ohållbar i längden, och allt fler ekonomer har gått ut med krav på begränsningar i ränteavdragen. Eftersom så många har gjort sig beroende av ränteavdragen kan man inte heller införa allt för stora begränsningar på kort sikt. Vänsterpartiet kräver därför också en minskning av dagens avdrag på 30% med 1 procentenhet om året under de kommande fem åren ner till 25%. Bra tänkt Vänsterpartiet! Om man tänker rent praktiskt så kan man inte säga Nej till de här kraven. Om det inte handlar om att man ju "måste" säga nej när förslaget kommer från Vänsterpartiet.

» Fundera några gånger

Facebook
Är det någon som undrar hur Facebook kan göra miljarder i vinst om året utan att ta ut några avgifter? Sanningen är att det är inte vi Facebook-användare som är Facebooks kunder. Vi är Facebooks affärsprodukt som säljs till högstbjudande. Studera annonserna och fundera över sambandet med vad du gjorde på nätet för några timmar sedan!

Hur hade du reagerat om säkerhetspolisen ville placera sändare på alla medborgare så att dom hela tiden kunde hålla koll på var du var, vilka du träffade osv? Men med mobilen låter du ditt telebolag hålla full koll på dig - och sedan lämna uppgifterna till polisen! Någon stor skillnad?

Det finns all anledning att fundera över vad vi låter de kommersiella krafterna hitta på med oss. Fundera mer än en gång på frågan!

» Se upp

I går kunde jag konstatera att en grupp nazister / fascister / rasister i Stockholm gett sig ut på jakt efter människor med utländskt utseende. I dag kan vi läsa om hur grupper med anknytning till Sverigedumokraterna och andra rasistiska idéer demonstrerat under lördagen. Gruppen "Folkets demonstration", som har anknytning till Sverigedemokraterna, hade samlat allt från aktiva sverigedumokrater till uteslutna SD:are, nazister, fotbollshuliganer osv. Även i Umeå försöktes det dras ihop rasister. Det ska bli spännande att se reaktionerna hos det officiella styret av Sverigedemokraterna, hur dom ska prata bort det, bortförklara det och rent allmänt skylla ifrån sig.

» Människan som rovdjur

Jag har full respekt för människor som väljer att vara vegetarianer. Jag är fullt övertygad om att vi mår bra av mer vegetarisk kost och en begränsning av överdriven köttkonsumtion. Men sedan har vi de extrema veganer som tror att dom har rätt att vara någon form av högre stående form av samvete över alla oss andra. På Aftonbladets Debatt skriver en Martin Smedjeback och skryter över att han ska sitta i fängelse för att som han skriver: - "Jag går i fängelse – för åtta hönors liv". Dom har helt enkelt stulit åtta hönor och anser att det innebär att dom är mycket bättre människor än oss andra.

Det finns många rovdjur på vår planet. Allt från varg och räv hos oss till både större och mindre rovdjur. En del äter bara kött, andra äter en blandning av kött och vegetabilier. Varför inte bara acceptera att människan är ett av dessa rovdjur. Homo Sapiens har ätit kött, när detta har passat, sedan urminnes tider. I dag tror vi att vi har blivit intelligenta och "odlar" vårt kött (och fisk), vi tillagar det på olika sätt istället för att äta det hela rått som andra rovdjur. Men människan är ett rovdjur, och har så varit sedan urminnes tider. Låt oss acceptera detta. Sedan kan det finnas anledning att diskutera hur vi behandlar djur, hur mycket kött vi äter osv. Men vi är ett av många djur på vår planet, och många av dessa är rovdjur. Inklusive människan. Ska vi förbjuda alla andra rovdjur?

Inga kommentarer: