tisdag 12 januari 2016

Visst finns det slantar

» Giriga slantar

Det traditionellt svenska multinationella företaget Electrolux har i dagarna bytt VD. Amerikanen Keith McLoughlin har varit dyr i drift för Electrolux, och när han nu får gå fortsätter han att vara dyr. När McLoughlin 2011 tog jobbet som VD för Electrolux fick han som extrabonus en extra slant på 45 miljoner kronor insatt på pensionskontot. Och under tiden som VD har man inte heller varit snåla med slantarna till VD och andra styrelsemedlemmar. Nu får McLoughlin lämna jobbet sedan en storaffär i USA gått i stöpet. Men generositeten håller i sig. Under det kommande året ska McLoughlin fortsätta jobba som konsult till Electrolux ledning - för 17 miljoner kronor. Ett avtal som kan förlängas om McLoughlin behöver mer slantar!

Det är märkligt hur pengarullningen ofta inte har någon gräns ner vännerna från golfbanan, bastun eller de fina kungamiddagarna ska besluta om belöningar till varandra. Eller som Carolina Neurath skrev i gårdagens kolumn i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga apropå "hotet" om könskvotering till näringslivets topposter: - "Bra eller dåligt, kvoteringshotet tvingar i alla fall bolagen att tänka bredare och upptäcka nya talanger utanför bastun, jakten och släktträffen."

» Privatiserade slantar

Vart går pengarna
När våra Borgerliga privatiseringsfixerade politiker får chansen är man villiga till nästan vad som helst, bara privata företag får en chans att göra sig en hacka istället för den fula "Staten" eller "Samhället" eller det "Offentliga" själva tar hand om saker. Svenska Dagbladet (bra gjort) har t.ex. under en tid granskat vad man kallar Världens dyraste sjukhus. "Nya Karolinska sjukhuset, NKS, är inte bara Sveriges hittills största byggprojekt. Det är också en satsning som omgivits av stolta visioner och tvärsäkra löften. Våren 2015 inledde vi en granskning av jätteprojektet. Vi bad er läsare om tips och responsen blev överväldigande. Med er hjälp har vi kunnat berätta en annan historia än den officiella om det som säkert kommer att bli ett bra men väldigt dyrt sjukhus när det öppnar i oktober. Efter hundratals timmar, dokument och artiklar summerar vi nu det vi kommit fram till. I fem kapitel – och en avslutande lägesrapport – kan vi idag berätta historien om hur NKS blev ett av världens dyraste sjukhus." Den styrande Högeralliansen i Stockholm skulle naturligtvis driva så mycket som möjligt privatiserat därför drev man när bygget skulle genomföras igenom att det skulle genomföras genom vad som kallas OPS. OPS betyder Offentlig-privat samverkan. I korthet innebär det att så mycket som möjligt privatiseras. Byggande, finansiering och drift. När NKS, Nya Karolinska Sjukhuset skulle byggas drev den borgerliga majoriteten igenom detta trots motstånd och dåliga erfarenhet av systemet från bland annat England. Det kan för en "vanlig svensk" vara svårt att förstå alla turer. Men en punkt kan det vara lätt att förstå det vansinniga i systemet. Byggherren ska även finansiera bygget. Det innebär alltså att byggherren lånar upp pengarna för att bygga istället för att "samhället" lånar pengarna för att betala byggherren. Det korkade är att Stat, Kommun osv alltid får rejält lägre ränta när man lånar än vad ett privat företag får betala. Helt enkelt eftersom banken tar en mycket mindre risk då. När NKS skulle byggas var det bara ett enda företag som lämnade anbud, Skanska. Inget annat ville vara med. Men trots att detta var det enda budet drev Högeralliansen igenom beslutet. Och det har blivit rekorddyrt och rekordförsenat. För ett halvår sedan tvingades Högeralliansen i Stockholm utlova att en utvärdering av projektet skulle genomföras. Denna skulle vara klar till julen lovade man. Nu visar det sig att det inte kom någon utvärdering till julen. Det visar sig att någon utvärdering har inte påbörjats. Det visar sig att ingen ens fått i uppdrag att göra någon utvärdering. Uppenbart är att man från Högeralliansen skäms så för fiaskot som kostar Stockholms skattebetalare miljardbelopp att man helst vill tysta ner det hela. Men man har ju i varje fall fått igenom en rejäl privatisering.

I Helsingborg har till exempel nyligen den styrande Högeralliansen beslutat ett vissa kommunala verksamheter ska privatiseras. Just för privatiserandets egen sak. Personal och gamlingar ska nu auktioneras ut till lägstbjudande för att privata företag ska få en chans att göra sig en hacka.

» Kungliga slantar

På Mallorca har nu rättegången inletts mot tidigare prinsessan Cristina i Spanien. Cristina är syster till Spaniens kung Felipe VI. Men, sedan det kommit fram hur hon tillsammans med sin man, den tidigare handbollsstjärnan, Iñaki Urdangarín begått omfattande bedrägerier har hon förlorat sin prinsesstitel och degraderats till en helt vanlig kriminell spanjorska. Det är uppenbart att även för den som redan har allt serverat på ett fat så finns det en girighet om att få ännu mer. Det handlar om miljontals euro förts ut från den spanska stiftelsen Noos till olika skattesmitarparadis. Pengar som tjänats genom fiffel med statliga kontrakt. Girighet föder ytterligare girighet!

Kungakrona
Det är viktigt att poängtera att bara för att en blåblodig medlem av en kungafamilj visar sig vara en girig och skrupelfri bedragare så innebär inte detta att alla blåblodiga kungligheter eller ingifta sådana är giriga bedragare. Det finns bedragare båda bland kungligheter och "vanligt folk" precis som det finns ärliga och ideellt arbetande människor bland både kungligheter och "vanligt folk". Precis samma sak gäller de ungdomar som på olika håll i Europa (inklusive Sverige) druckit sig fulla och uppträtt som svin mot flickor. Bara för att en ganska stor andel av dessa uppenbarligen haft invandrarursprung så innebär detta inte att ALLA haft invandrarursprung. Och det innebär inte heller att alla med invandrarursprung uppför sig som svin. Det är polisens uppgift att sätta åt dessa svin och skydda oskyldiga, oberoende av om det är helyllesvenskar eller av utländskt ursprung. Vi kan inte heller kräva att i nyhetsrapporteringen få veta varje gång en invandrare begår brott, lika som det inte påpekas varje gång brottslingen är svensk, har krylligt hår, har blå ögon eller har små öron - om detta inte har betydelse för en efterlysning. Och samma sak gäller de svenska män som åker till Thailand med enda syfte att där begå övergrepp mot småpojkar och flickor. Bara för att det finns en hel del som gör detta så innebär detta inte att svenska turister till Thailand generellt gör detta. Och så vidare! Vi kan inte förbjuda kungligheter för att det finns kriminella kungligheter (det finns andra skäl att göra oss av med kungligheterna). Vi kan inte stoppa alla asylsökande för att det finns asylsökande som uppför sig som svin (när Sverigedumokrater kräver detta är dom inget annat än rasistiska svin). Vi kan inte förbjuda svenska turister till Thailand för att det finns vidriga svenska pedofiler som åker dit (det finns snarare miljöskäl för att minska flygturismen till Thailand).

Inga kommentarer: