torsdag 14 januari 2016

Heja Margot

» Du är min hjälte Margot Wallström

Margot Wallström
Att de styrande högernationalisterna i Israel inte tål kritik är inget nytt. Utrikesminister Margot Wallströms kritik av den israeliska ockupationspolitiken och hennes krav på en oberoende utredning av beskyllningar om utomrättsliga avrättningar av palestinska ungdomar tålde inte Benjamin Natanyahu och hans partivänner. Israel valde att göra precis som diktaturen i Saudiarabien gjorde när dom fick kritik av Margot Wallström. Du får inte komma hit! Ett beslut som t.ex. SVT:s Mats Knutsson tycker är ett exceptionellt beslut. Uppenbarligen inspirerat av den extrema diktaturen Saudiarabien. Visst är det ett exceptionellt beslut att porta ett annat lands utrikesminister från att besöka landet. Men det säger mer om den israeliska ledningen än om Margot Wallströms kritik av situationen i landet. I själva verkat handlar det om Sveriges beslut om att erkänna Palestina. Genom att överdriva sina reaktioner vill man skrämma andra länder från att göra det samma, alltså erkänna Palestina. Det är beklagligt att Israel i dag styrs av högernationalister som inte vill ha en lösning på konflikten med sina grannar utan istället vill ytterligare utöka sitt territorium på palestiniernas bekostnad. Den israeliska bosättarpolitiken är ett grovt brott mot internationella lagar. Och systemet med utomrättsliga avrättningar av palestinska ungdomar är något som inte bara Margot Wallström vill ha utrett utan även EU och FN t.ex.

» Moderater stretar åt olika håll

I tisdags gick MUF:s ordförande Rasmus Törnblom ut och krävde att Högeralliansen skulle arbeta för att fälla den Rödgröna regeringen. Vad han inte berättar när han går ut med det kravet är att det kräver stöd från Sverigedumokraterna. Men uppenbarligen bedömer inte MUF-topparna att detta är något större problem. Hellre göra sig beroende av Sverigedumokrater än att försöka skapa överenskommelser över blockgränsen. I valet mellan två onda saker anser ungmoderaterna uppenbarligen att för Högeralliansen är ett beroende av Sverigedumokraterna det minst onda - eller kanske till och med något gott?

Fast dom var tydligen inte överens i MUF-toppen. Det verkar ha gått livligt till när styrelsen fattade beslutet. Dagen efter gick nämligen en av medlemmarna i styrelsen, Bodil Sidén, ut och protesterade mot beslutet och tog helt avstånd från det. Bodil drog helt enkelt slutsatsen att hon inte längre kunde ställa upp för MUF-ledningens syn på politiken och hon har därför valt att lämna sitt uppdrag som andra vice ordförande i MUF. Hon kan inte tänka sig att göra sig beroende av rasister som Sverigedumokraterna som MUF:s ledning tycker. Alltså får nu MUF skaffa en ny vice ordförande, Bodil Sidén hoppar av.

Sedan finns det Moderater som har sina egna tankar och tycker sig ha bra lösningar på problem. Jag läser att moderaternas oppositionsråd i Karlskrona, Camilla Brunsberg, tycker att för Karlskronas del så borde man bara ta emot kvinnliga asylsökande. Killarna får någon annan ta hand om verkar hon resonera som. Man kan försöka se positivt på det, äntligen ha Moderaterna accepterat könskvotering.

» Tänk så paff man kan bli

Ibland blir man verkligt förvånad när man läser tidningen. Alla ens fördomar kommer på skam när något händer som man inte alls kunde tro skulle hända. När jag läser Dagens Industri möts jag på sista sidan av rubriken: - "Vilken present, Wallenberg! Kusinerna fyller jämnt - skänker 32,5 miljoner till Handels" Tänk, kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg har så här på ålderns höst insett hur viktiga de Fackliga organisationerna är, så man väljer att stödja Handelsanställdas Förbund med en så enorm summa slantar! Jag inser att alla mina fördomar om giriga slipsnissar får kastas i soptunnan.

Fast vid närmare läsning av artikeln så visar det sig naturligtvis att världen är inte så god i varje fall. Visst är dom generösa, Jacob och Marcus, men... Av pengarna som dom samlat ihop med hjälp av alla anställda i sina företag har man bestämt sig för att skänka 32,5 miljoner till Handelshögskolan, inte Handelsanställdas Förbund. Men det var en fin tanke i varje fall - i min första reflektion.

Inga kommentarer: