onsdag 27 januari 2016

Det är 71 år sedan

» En viktig dag - tänk på det!

Den äkta SD-svansedn
I dag har befrielsen av Nazitysklands koncentrationsläger i Auschwitz högtidlighållits. Sammanlagt mer än 1 miljon människor mördades / dog i koncentrationslägret. De flesta av dessa var judar, men även t.ex. romer, ryska krigsfångar, polacker och andra fanns bland offren. Det är viktigt att komma ihåg att det en gång i vår närhet fanns en stat med en ideologi som gick ut på att mer eller mindre utrota flera grupper av människor som ansågs som mindre värda. Det var inte länge sedan. Det här skedde bara några år innan jag själv föddes. Mina föräldrar upplevde detta i sin egen närhet. Det fanns även i vårt land stora grupper som stödde dessa "satans mördare". I dag kan man åter hitta klistermärken uppsatta av grupper som stödjer dessa vidriga grupper. Kanske så mycket som var femte svensk stödjer i dag ett parti som har sina rötter i nynazistiska kretsar. Ett parti som fortfarande i dag har många ledande företrädare som fortfarande försvarar dessa sjuka idéer om människors värde. Det finns alltså all anledning att återigen fundera efter hur det gick till när Nazisterna fick makten i Tyskland. Dom kom inte till makten genom att lova att "utrota judar och romer". Men, dom kom till makten genom att sprida tankar om att alla människor inte var lika mycket värda. Samma tankar som dagens Sverigedumokrater sprider. Ett parti som alltså har sina rötter i just dessa kretsar. Ha detta i åtanke! Tänk längre än vad näsan räcker! Historien har mycket att lära oss.

Det är med tanke på ovanstående mycket viktigt att man tänker på verkligheten när man kritiserar dagens israeliska politik. Det är den extrema högerregimens politik under premiärminister Benjamin Netanyahu man kritiserar. Inte den judiska staten Israel. Inte judar som grupp. Alla medborgare i Israel ställer inte upp på den nationalistiska högerpolitik som förs av premiärminister Benjamin Netanyahu mot det palestinska folket. En regim som ständigt låter nya bosättningar byggas på ockuperad mark, allt för att förhindra möjligheterna till att skapa en palestinsk stat utan istället nå målet att slutligt annektera hela Västbanken. När Margot Wallström därför kritiserar Israels politik är det just denna nationalistiska högerpolitik hon kritiserar. Inte den judiska staten Israel. Hon ska faktiskt känna sig hedrad över att ha blivit bannlyst av premiärminister Benjamin Netanyahus extremnationalistiska högerregim. Nästa person att bannlysas av samma Benjamin Netanyahu blir kanske FN-chefen Ban Ki-Moon? Han har i dagarna anklagats för att "uppmuntra terrorism" när han kritiserar Israels planer på att bygga ytterligare bosättningar på Västbanken. Ett klart brott mot alla internationella regler och konventioner. Så nästa man att bannlysas blir väl FN-chefen Ban Ki-Moon?

» Tänk om ifall?

United States of America
Sedan årsskiftet har en grupp högerextrema kristna fundamentalister med kraftig beväpning (så'na som läser Bibeln som Fan läser Koranen) ockuperat flera byggnader i en nationalpark i Oregon i USA. Det handlar om en grupp välbeväpnade kristna fundamentalister långt ut på högerkanten som i princip inte lyder några lagar. Myndigheterna i USA har uppenbarligen tagit det hela ganska lugnt och låtit tiden gå. Fast det finns uppenbarligen många som tycker att det främst rör sig om en grupp knäppgökar. Många har också undrat varför myndigheterna har låtit de kristna fundamentalisterna stanna utan att man gjort någon insats. Vi kan vara övertygade om att ifall det rört sig om muslimska fundamentalister hade armén och nationalgardet kallats in och det hade smällt till rejält inom några dagar. Nu har det tydligen i varje fall utbrutit skottlossning i en polisspärr och en av de kristna fundamentalisterna har dödats, en har skadats och en stor grupp har arresterats. Men de kristna fundamentalisterna har i varje fall upplevts som mindre farliga än muslimska fundamentalister.

» Gissa om jag blev förvånad?

Avtalsrörelsen har börjat dra igång på allvar. På arbetsgivarsidan har man plockat fram sina krav från förra året, och året innan, och året innan och året innan.... Sedan tar man fram kopiatorn och går ut med kravet att det inte finns underlag för några löneökningar. Företagen har helt enkelt inte råd med några höjda löner eftersom detta skulle äventyra sysselsättningen samt möjligheten för cheferna att få ut högre bonus och ägarna att få höjd utdelning. Fast det är klart, de båda sista argumenten går man naturligtvis inte ut med offentligt. Allra helst ska ju lönerna sänkas så att man får minskade kostnader. De Borgerliga partierna försökte ju genom att subventionera lönerna för ungdomar. Detta skulle skapa jättemånga nya jobb. Fast det blev inte så många nya jobb, men däremot kostade det många miljarder. Varje nytt jobb kostade många sköna miljoner för skattebetalarna.

Nu har Svensk Handel hittat ett nytt argument för att inte höja ingångslönerna. Dom kan då anställa fler ungdomar och nyanlända flyktingar! Fast på frågan hur många det kan bli blir svaret mycket svävande. Hur som helst blir det fler slantar över för att bättra på lönerna för toppchefer, bonusar till chefer och utdelningar till ägarna. Om arbetsgivarna lovar att inte öka sina egna löner heller, då kan jag tänka mig att omvärdera min åsikt. Men något sådant löfte lär vi inte få. Så det är nog bäst att höja lönerna till skäliga nivåer, pengar som handeln omedelbart får tillbaka i form av höjd konsumtion.

Inga kommentarer: