fredag 1 januari 2016

En god början på ett nytt år!

» Kan det bli sämre?

År 2106 är här
Under rubriken Året som gick - rakt åt helvete konstaterar Aftonbladets kulturredaktion att 2015 INTE var ett bra år. Det är allt från mord, död, svält, skandaler, fiffel och katastrofer, utan att några ansvariga tar på sig ansvaret. Terror och krig dominerar i stora delar av världen. Medan antalet flyktingar i världen ökar kämpar de europeiska länderna om vem som är duktigast på att bygga murar, sätta upp staket, införa kontroller, skärpa regler. Den Europeiska Unionen som påstås vara ett fredsprojekt har visat sig vara århundradets största politiska fiasko. Medlemsländerna kämpar om vem som är duktigast på totalt strunta i de avtal och regler som man en gång skrivit under på. Och allt detta utan att ens skämmas. Det finns så många som borde skämmas att skämskuddarna hade tagit slut - om dom hade skämts. Men det gör dom inte. Och det gäller allt från Sveriges Stefan Löfven till alla andra europeiska ledare till politiker och ledare runt om i världen. Och det är inte bara politiska ledare eller terroristledare utan det gäller i lika hög grad företagsledare och andra.

SKÄMS!

» Det finns goda nyheter

Vindkraft
När nu ett nytt år har börjat kanske vi inte bara ska koncentrera oss på de dåliga nyheterna. Det finns faktiskt goda nyheter också. Jag läser att Sverige under förra året satte rekord i att exportera el. Av de ungefär 150 terrawattimmar som Sverige producerar går drygt 20 terrawattimmar på export till våra grannländer. Det kraftslag som ökat mest är vindkraften. Men även vattenkraften ger goda siffror. Förra året ökade elproduktionen från vindkraften med 40%. Sedan kan vi också glädjas åt att den svenska elen är billig, vilket får till följd att den annars dyra kärnkraftselen inte längre är lönsam. Vattenfall och Eon har kommit fram till att stänga ner sammanlagt fyra gamla kärnkraftsreaktorer i Oskarshamn och Ringhals. Bland dessa finns reaktorer som ändå inte varit i bruk på flera år eftersom dom kräver dyra reparationer. Runt om i världen har solel stora framgångar sedan kostnaderna sjunkit. Även i Sverige är det så. Solen och vindkraften fyller en viktig funktion kompletterad med vattenkraft som reglering. Det finns goda nyheter!

» Dom duktiga pågarna

Girig
Att handla med aktier är en mycket skum verksamhet. Fifflandet är mycket mer utbrett än vad de flesta av oss är medvetna om. I bladet läser jag om de båda unga läkarstuderande pojkarna som på nätet publicerade rekommendationer på lämpliga aktier att investera i inom läkemedelsbranschen. Deras medicinska kunskaper gav dom möjlighet att publicera mycket initierade investeringstips. Och många följde råden! Vad pojkarna INTE berättade var att dom innan dom publicerade köptipsen så hade dom själva köpt på sig stora aktieposter i de bolag dom sedan rekommenderade aktiespekulanterna att köpa. När efterfrågan ökade (pga deras köptips) gick kurserna upp och dom kunde sälja de aktieposter dom köpt på sig till ett bra pris och göra sig en hacka. Åklagaren som nu arbetar med fifflarnas spekulationer räknar med att dom tjänat ett antal miljoner på att inte berätta hela sanningen.

För en tid sedan läste jag att en majoritet av alla "köporder" på dom olika aktiebörserna världen över stryks igen efter bara några sekunder. Det handlar helt enkelt om datorrobotor som genom att få det att se ut som om efterfrågan på olika aktier är större än den i verkligheten är trissar upp aktiekurserna för att sedan när priset blivit tillräckligt högt sälja sina egna aktier som man köpt upp i förväg med god avkastning.

Aktiemarknaden är inget annat är en stor fiffelmarknad, och inte alls så seriös som man försöker få det att se ut som.

Inga kommentarer: