torsdag 6 augusti 2015

Tankar en torsdag

» Skatter är en förutsättning:

Skatteverket
Jag har redan tidigare kommenterat Svenska Dagbladets sommarvikarie på ledarsidan, Siri Steijer. Hon är formellt sommarledig från sitt jobb som pressekreterare hos Företagarna för att skriva ledarartiklar i Svenska Dagbladet, och jag utgår ifrån att detta är en ekonomisk överenskommelse mellan SvD och Företagarna där Företagarna fortsätter att betala lönen eftersom hon fortsätter att arbeta för dom. I veckan gick hon till attack mot höjningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar under rubriken "Den bedrägliga avgiften". Det är naturligtvis grovt orättvist att arbetsgivarna ska betala samma arbetsgivaravgift om man anställer en 24-åring som om man anställer en 26-åring. Reformen om sänkt arbetsgivaravgift för att anställa ungdomar infördes av den gamla Högeralliansregeringen. En utvärdering som gjordes efter ett antal år visade att reformen kostat stora summor pengar men gett väldigt få nya jobb. I stort sett alla "ungdomar" som hade jobb och som arbetsgivarna fick anställningen subventionerad av skattebetalarna för hade haft jobbet annars också. Arbetsgivarna anställde helt enkelt den lämpligaste, inte en yngre människa bara för att det blev lite billigare. De få nya jobben kostade helt enkelt enorma summor pengar. Men, Siri Steijers alster handlar egentligen om det bedrägliga med att man får betala skatter, arbetsgivaravgifter och andra former av avgifter. Att detta är ett sätt att finansiera vår offentliga service verkar inte Siri Steijer ha förstått. Att driva sjukhus, att ha en sjuk- och föräldraförsäkring, att ha poliser, att ha ett försvar, att ha en skola, att ha barnomsorg, att asfaltera vägar och så vidare kostar faktiskt pengar. Och det är detta som skatter, arbetsgivaravgifter osv ska betala. De flesta av oss vill egentligen ha en bättre sjukvård, bättre skolor, fler poliser osv. Men detta måste betalas av någon. Men sån't begriper inte Siri Steijer som företrädare för Företagarna som börjar utvecklas till de nya bidragsberoende.

Republikanska partiet
» Amerikaner med för mycket pengar del 2:

I dag är det tydligen dags för den första stora TV-debatten mellan de republikanska presidentkandidaterna. Och dom är i år så många att Fox TV som arrangerar debatten har tvingats begränsa antalet till 10. Och det är då de 10 som har störst stöd. Och allra största stöd i de flesta undersökningarna har mångmiljardären Donald Trump. USA:s svar på Jimmie Åkesson som Aftonbladets Eva Franchell uttrycker det. Han har gjort sig (ö)känd för det ena mer spektakulära yttrandet efter det andra. Han har kallat motkandidater för idioter. Han inledde sin presidentkandidatur med att attackera mexikanska invandrare som han hävdade var våldtäktsmän och förde med sig kriminalitet in i USA. - "Jag menar, någon gör ju det! Vem begår alla våldtäkter?" Det hela löses enligt Donald Trump med att det byggs en mur utefter hela gränsen. Samtidigt har han själv anklagats för våldtäkt av sin f.d. hustru Ivana. Något som hans advokat avfärdat med: - "Du snackar om republikanernas frontman, en presidentkandidat såväl som en privat individ som aldrig våldtagit någon. Och, givetvis, fatta att man per definition inte kan våldta sin fru." Med mycket pengar kommer man långt, inte bara i USA. Och Eva Franchells jämförelser med Jimmie Åkesson ligger det en hel del i. Kan man bara hoppas att väljarna (både i USA och i Sverige) en dag ska avslöja bluffen?

» Hatbrott:

I Boden har en bil där två tiggare låg och sov attackerats och beskjutits. Frågan är om detta är ännu en av en följd av attacker mot tiggare eller om det bara var en tillfällighet. Antalet attacker mot tiggare ökar annars i Sverige. Förra året gjordes det 6.200 polisanmälningar gällande olika former av hatbrott. 4.300 av dessa hänförs enligt Brå till rasistiska/främlingsfientliga. Dom andra har en religiös prägel. Islamofobiska, antisemitiska eller mot kyrkor som bland annat utsatts för skadegörelse med sprejade hakkors. Antalet antiromska attacker var förra året ca 300, men ökar kraftigt.

» Ryanair:

Ryanair

För övrigt anser jag att Ryanair ska bojkottas.

Inga kommentarer: