lördag 8 augusti 2015

Skuld och oskyldig

» Lånebubblan:

Bankernas motto
Ingen kan väl ha missat diskussionen om ifall det ska införas någon form av amorteringskrav på våra banklån. De flesta verkar ganska eniga om att vi (dvs vi svenskar) har lånat upp för mycket pengar och att det är oroväckande att vi i så liten utsträckning amorterar på dessa lån. I våras kom Finansinspektionen med ett förslag som innebar att bostadslånen skulle amorteras ner till 50% av fastighetens värde. Men förslaget drogs tillbaka eftersom det bedömdes som osäkert om man hade de juridiska möjligheterna att ställa dom kraven. Men det ligger mycket i förslagen på amorteringskrav. Att vi i dag med de låga räntor som gäller i många fall inte "har råd" att amortera på lånen varslar ju om en rejäl krasch den dag räntorna stiger rejält. Har vi inte råd att amortera när räntorna är så låga som dom är i dag, hur ska vi klara höjda räntor? Ur många synpunkter vore det alltså lämpligt att passa på att amortera rejält på våra lån nu, när så lite går till räntor så att skulden är lägre den dag räntorna stiger. I dagarna såg jag en tabell över vilka det är som är högst belånade. Och, det visar sig att det är inte låginkomsttagare som tvingats ta lån för att ordna boende. De stora skulderna har människor med höga inkomster som kan tyckas ha större möjligheter att finansiera sina investeringar utan skuldsättning. Avdragsmöjligheten på skatten för våra skuldräntor ifrågasätts dessutom allt mer av ekonomer. Skulle denna avdragsmöjlighet begränsas eller helt tas bort blir situationen ännu svårare vid höjda räntor. Det är alltså nu när räntorna är låga som vi kan förvänta oss eventuella förändringar på det området. Hur som helst såg jag en tabell över i vilka kommuner innevånarna är högst skuldsatta, räknat som skuld i förhållande till inkomst. De tio kommunerna i ordning är Vaxholm, Lidingö, Värmdö, Danderyd, Vellinge, Nacka, Sundbyberg, Solna, Ekerö och Stockholm. Här ligger skuldkvoten på mellan 517% till 455%. Dvs genomsnittsinnevånaren i Vaxholm har drygt 5 gånger så hög skuld som årsinkomsten. Det kostar på att bo kring Stockholm (9 av de 10 kommunerna ligger ju i och omkring Stockholm). Enda undantaget är moderatghettot i Skåne - Vellinge. Kan man göra en enkel generalisering, Moderater är mer skuldsatta än andra? Hur som helst tjänar bankerna slantar ändå.

Man kan undra
» Kemikalier kan inte vara farliga:

Det är väl inte så många regelbundna läsare av Sven Tycker som missat att jag inte har så mycket till övers för en sådan som "Blondinbella", eller Isabella Löwengrip som hon egentligen heter. Att vi har olika syn på vår omvärld får vi väl båda leva med (ja, om jag ska vara uppriktig så struntar nog Blondinbella i mig - vi vistas liksom i olika världar). Hennes högermoderata syn på vår värld är ju inte riktigt överensstämmande med min syn. Sedan har jag också mycket lite till övers för hennes överkommersialiserade blogg som uppenbarligen är överlusad med textreklam. En företeelse som jag har mycket lite till övers för. Att i texten mot betalning göra reklam för det ena och det andra utan att berätta för läsaren att hon är betald för att skriva så är djupt omoraliskt. Nu läser jag att hon trampat lite i klaveret med påståendet: - "Det finns inte några farliga kemikalier. Inte en enda. Det finns bara farliga doser. Ingen kemikalie är farlig av sig själv." Och det handlar naturligtvis om hennes egna försäljning av skönhetsmedel som ju innehåller en hel del kemikalier. Sedan är det naturligtvis så att olika kemikalier är olika farliga. En del är mer eller mindre ofarliga i outspädd form, medan andra blir ofarliga först när dom spätts ut så mycket att det i stort sett inte finns något kvar. Så på den punkten har hon i och för sig rätt. Men hennes yttrande tyder på att hon har missförstått en hel del. Och det har hon uppenbarligen själv insett också. Blogginlägget med det remarkabla påståendet är uppenbarligen bortplockat och istället har hon känt sig tvingad att komma med ett klarläggande - ett försök att prata bort klavertrampet.

» Bedragare del 216:

Ibland misslyckas även spammarna. Jag fick två mejl inom ett par minuter med den här texten. Det intressanta är att båda mejlen innehöll exakt samma meddelande (se nedan) i säkert tusentals exemplar. Jag räknade till 100 men gav sedan upp, och det var bara en bråkdel av texten jag då kollat. Texten upprepas alltså om och om igen i mejlet i all evighet. Mejlet blev så stort att det tar märkbar tid att överhuvudtaget ladda ner det. Syftet med detta förstår jag inte alls. Hur som helst skriver Lori J. Robertson så här:

Personal invitation from
genlorirobinsonn@gmail.com

Good Day I'M LIEUTENANT GENERAL Lt, Gen Lori J.Robinson,I am a UNITED STATE ARMY GENERAL.From united state of America,am supportive and caring,looking forward to get a nice friend with you,I read your profile and pick interest on you,reply with (genlorirobinsonn@gmail.com)bye Lt Gen Lori J Robinson

Glad smiley
I have created a dating profile with Yepnep in order to meet new people.

Yepnep works differently from all other dating sites and does not contain any of the usual psychological jumble. You decide quickly and intuitively via Yep or Nep if a person appeals to you or not.

Try it now without registering? Click here!

Regards

Att hon skulle vara Generallöjtnant i den amerikanska armén med denna usla engelska finner jag mycket osannolikt. Men det hela är ju uppenbarligen egentligen bara reklam för någon sorts kontaktsajt. Däremot förstår jag inte riktigt varför jag skulle nappa extra villigt på erbjudandet om det kommer från en hög militär. Nä, jag slänger båda mejlen snabbt så att jag slipper riskera att få mejllådans maxgräns överskriden. Det blev extremt stora mejl av den enorma texten. Helt osannolikt!

» Ryanair:

Ryanair

För övrigt anser jag att Ryanair ska bojkottas.

Inga kommentarer: