tisdag 7 oktober 2014

Valets förlorare vill inte fatta

Moderaterna
» Dåliga förlorare: Det verkar som om chocken inom Högeralliansen är mycket stor. Man verkar bland Högerallianspolitiker inte riktigt ha förstått att valet gick åt skogen. Varje gång det offentliggörs att man från vår nya Rödgröna regering ska driva en annan politik än vad Högeralliansen drev så blir upprördheten våldsam. - "Hur vågar ni ändra vår fantastiska politik" verkar vara den spontana reaktionen från Borgerliga politiker och Borgerliga tidningsledare. Jag vill därför berätta en hemlighet för er Högeralliansare. Ni förlorade valet! Jo, jag vet att sanningen är smärtsam, men det var faktiskt så, ni förlorade valet. Folkpartiet förlorade 23% av sitt röststöd från valet 2010. Moderaterna förlorade 22%. Kristdemokraterna tappade 18%. Det var bara Centern som klarade sig med någon form av ära i behåll. Centern tappade "bara" 7% av sina väljare sedan 2010. Totalt förlorade Högeralliansen var femte väljare från förra valet. Det var 9,89 procentenheter eller 20% av väljarna som försvann. Nästan en halv miljon svenskar övergav Högeralliansen. Närmare bestämt var det 479.757 färre röster jämfört med förra valet. Och då var det ändå cirka 200.000 fler som röstade. Ni måste faktiskt acceptera att ni förlorade. Det går inte att gå omkring och sura och tända på alla sex cylindrarna så fort det framkommer att en ny regering har för avsikt att föra en något annorlunda politik än den ni förde. VÄX UPP! Ett exempel på detta är Moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom som KU-anmält Stefan Löfvens regering för att man i Regeringsförklaringen meddelat att man har för avsikt att erkänna Palestina. Enligt Annickas sätt att se på verkligheten ska tydligen en nytillträdande regering alltid fråga den förlorande regeringen om lov innan man i sin Regeringsförklaring berättar vad man har för avsikt att göra under de kommande åren. Det blir ju väldigt tomma Regeringsförklaringar eftersom de som förlorade valet kanske tycker annorlunda i en hel del frågor. Det kan ju finnas anledningar till att man förlorat? Undrar vilka kompetenskrav dom har inom Moderaterna för att bli utsedd till Riksdagskandidat?

Skånes vackra fana
» Skåne rules: För övrigt noterar jag att det nu står klart att Skåne i år lägger beslag på Fotbollsguldet, både på herrsidan och damsidan. Stockholmare må vara "smartare än lantisar" som blivande Moderatledaren Anna Kinberg Batra uttryckte det. Men i fotboll är vi lantisar nere från halvdanmark (dvs Skåne) mycket duktigare. Nu är jag inte speciellt idrottsintresserad, men man får ju glädjas när man kan. Rosengård och MFF ska alla ha heder. Båda lagen är dessutom viktiga exempel på att det finns plats för alla, och att integration kan fungera alldeles utmärkt. Ni må alltså vara smartare där uppe i Fjollträsk, men i fotboll är vi bäst!

» Om att trampa i klaveret: Ibland trampar man rejält i klaveren. Centerpartisten Jöran Hägglund blev i början av året ny landshövding i Jämtland. Och i samband med det kritiserade har skarpt sin företrädare Socialdemokraten Lena Sommestad för att hon varit medlem i en Högerallianskritisk Facebook-grupp "Kan jag finna 100 000 människor som vill bli av med Maud Olofsson?" Som Landshövding ska man ju vara opolitisk. Nu visar det sig att Jöran Hägglund själv var medlem i gruppen "Rödgrön röra". Kanske bäst att sopa rent framför sin egen dörr innan man börjar kritisera grannens röra framför dörren - eller?

Inga kommentarer: