fredag 10 oktober 2014

Ekonomiska funderingar

Var rädd om dina pengar
» En bubbla: I gårdagens Svenska Dagbladet kunde vi läsa om hur vi skulle drabbas om bankerna skärper bolånekraven. I korthet innebär det att man i ökad utsträckning kräver att den som har ett bostadslån också amorterar på lånet. Jag för min del har svårt för att se att detta skulle vara ett problem. Den som i dag har ett bostadslån och med dagens rekordlåga räntor inte har råd med att även amortera på lånet skulle nog aldrig ha tagit det där lånet. I dag har vi extremt låga räntor, vilket lockar folk till att ta lån. Men om vi vet något, så är det att en dag så stiger räntorna. Och den som i dag precis klarar räntorna men inte amorteringar kommer att hamna i rejäla bekymmer den dag hen ska betala en högre ränta om hen i dag inte har råd med att amortera på lånet. Det är i dag när räntan är låg vi ska passa på att amortera ner skulden så att skuldbeloppet är lägre den dag räntan stiger. Det finns faktiskt en farlig baktanke med dagens filosofi. Det bygger på att våra bostäder bara ökar och ökar i värde. Och när vi säljer så gör vi detta med en garanterad vinst, alltså gör det inget att vi har en bamseskuld. I dagens Metro kan vi läsa att den som köpt en centralt belägen bostadsrätt i våra större städer "tack vare" värdeökningen har bott i stort sett gratis. Men detta är en utveckling som inte kommer att fortsätta i all evighet. Den dag räntan stiger, och det gör den garanterat en dag, kommer troligtvis priserna att gå ner. Bubblan spricker! Och alla de som gått in och köpt för dyra pengar och tagit stora lån, lån som plötsligt är större än värdet på den bostad man belånat, sitter verkligen på pottkanten. Alltså är ökade krav på amortering helt riktiga krav. Har du inte råd att amortera på lånet i dagens låga ränta - ta inte lånet! Räkna inte med att fastighetspriserna kommer att fortsätta stiga i en aldrig avstannande utveckling - bubblan brister en dag! Även Privata Affärer kommenterar amorteringskraven (inte amorering som dom skriver i rubriken) och konstaterar att det har lönat sig att bo för en del.

» Det är dyrt att lova vingar: Det kan bli dyrt att lova för mycket i reklamen. Den sliskiga läskedrycken Red Bull har ju lovat vingar, snabbare reaktionsförmåga och förbättrad prestationsförmåga. Men det är ju naturligtvis rena lögnerna. Nu har några som lurats av reklamen i USA stämt Red Bull för sin lögnaktiga reklam. Och en förlikning har nu tecknats som kommer att kosta Red Bull närmare 100 miljoner kronor. Förlikningen innebär att alla som köpt Red Bull sedan 2002 kan begära att få ersättning med 10 dollar för att de blivit lurade (alternativt att hämta ut Red Bull-produkter för 15 dollar). Observera att överenskommelsen bara gäller i USA, men kvitto behövs inte.

Girigheten sprider sig
» Vad ska man tro?: Svenska Dagbladet hade som huvudrubrik på framsidan till gårdagens Näringslivsbilaga rubriken: "Vinst blir ofta kvar i välfärdsbolagen". Det handlar om att man granskat fyra privata jättar inom välfärden, som förra året gjorde en sammanlagt vinst på närmare 600 miljoner kronor. Och syftet var väl att visa att de kommande begränsningarna som Löfven-ministären vill införa inte är nödvändiga. Det visar sig nämligen att tre av dom fyra inte delat ut någon vinst till ägarna utan vinsten har stannat i företaget. Artikeln är naturligtvis skriven med anledning av de Rödgrönas överenskommelse om begränsningar i de privata företagen inom välfärdens möjligheter att dela ut vinsten. Skattepengarna ska i korthet användas just vill vår välfärd, inte till att berika diverse riskkapitalägare placerade i olika skatteparadis. Och om nu 3 av de 4 låter vinsten stanna inom bolaget så är det ju ingen fara. Är det så är ju företagens verksamhet inte hotade av de kommande begränsningarna. Men artikeln visar att överenskommelsen verkligen är berättigad. För det visar sig att det fjärde bolaget som granskats, Attendo, förra året delade ut 950 miljoner kronor till ägarna, riskkapitalbolaget IK. Dom 950 miljonerna som betalades ut gjordes på en vinst på 363 miljoner, något förenklat så lånade man pengar för att kunna betala ut alla miljonerna till ägarna. Det är helt klart att de begränsningar som föreslås av de tre Rödgröna partierna är klart berättigade. Den svenska, med internationella mått mätt, unika privatiseringen och kommersialiseringen av den skattefinansierade välfärden behöver begränsas. Skattepengar ska användas till att ge oss välstånd och välfärd, inte till att berika gubbar med redan för mycket pengar som dessutom ofta placerat sina postlådor i skatteparadis så att dom slipper betala skatter och därmed hjälpa till att finansiera den verksamhet dom tjänar miljonerna på.

Inga kommentarer: