lördag 4 oktober 2014

Funderingar en lördag med ny regering

Migrän
» Skoltalibanen Jan Björklund mår dåligt: En av de politiker som gick ut värst i går efter att Stefan Löfvens regering presenterats var just Folkpartiets Jan Björklund. Han fick nämligen ett fullständigt raseriutbrott sedan det framgår av regeringsförklaringen att man vill "ge kommunerna ett avgörande inflytande över nya skoletableringar som hindrar arbetet för att motverka segregation." Det ska alltså inte vara helt fritt för privata friskoleprojekt att öppna nya skolor och sedan förvänta sig att skattebetalarna i kommunen ska tvingas finansiera det hela. Enligt Jan Björklund är "överenskommelser med S inte är värda pappren de är skrivna på" och hänvisar till överenskommelsen i friskolekommittén. Vad Jan Björklund glömt, men Stefan Löfven tvingats påminna honom om, är att just på den här punkten reserverade sig Socialdemokraterna. Det är faktiskt fullt rimligt att den som ska stå för fiolerna också har inflytande över nya etableringar. Men jag förstår Jan Björklund. Ibland har man dagar då man mår dåligt, allt är fel och i stort sett vad som helst kan få dig till att få ett utbrott. Jag känner själv så ibland när jag har migrän efter att ha stressat en period. Helst av allt vill man dra sig bort från mänskligheten och det är väl så som Jan Björklund känner det nu. Valrörelsen och sedan Folkpartiets och Jan Björklunds katastrofala valresultat är naturligtvis en stor påfrestning för honom. Jag brukar försöka dra mig undan så att jag inte säger saker som jag sedan får ångra vid sådana här tillfällen. Så jag vet att det är jobbigt Jan. Men försök att behärska dig!

Girig direktör
» Börsdirektörernas löner har rusat iväg: Citatet är ett citat från Pehr G Gyllenhammar som i en ny bok inte är nådig mot överbetalda direktörer. - "Alltför många storbolag saknar mod och handlingskraft och att talet om risk mest är för högtidstalen. I själva verket undviker de allt som sticker ut från mängden. Att topparna för det belönas med otaliga miljoner i ersättningar provocerar" är Pehr G Gyllenhammars syn på sina forna kollegor. - "Jag tycker löneskillnaderna mellan cheferna och de som är på golvet har blivit orimligt stora. Lönerna har rusat iväg" är ett annat citat. Det är nästan så att det känns som om Sven Tycker och Pehr Tycker kanske är tvillingar.

Sverige stolta fana
» Arvet efter Tobias Billström: När nu moderatkollegan Tobias Billström är avpolletterad kan Svenska Dagbladet äntligen kritisera asylreglerna. Johanne Hildebrandt konstaterar i dag att den svenska behandlingen av de tolkar som arbetat för den svenska militären i Afghanistan har varit usel. Tobias Billström fastslog först att tolkarna inte skulle förvänta sig någon speciell behandling, men efter hård kritik meddelade den dåvarande Högerregeringen att dom trots allt skulle få en speciell behandling. Men när besluten var gjorda visade det sig att bedömningen varit mycket hård och många av tolkarna vägrades asyl i Sverige trots att dom hotades till livet för att dom arbetat för Sverige. Nu har Förvaltningsdomstolen efter ett överklagande meddelat att Migrationsverket måste ta upp ansökningarna på nytt. Det som skapar problemen är att Sverige kräver att den som söker asyl i Sverige måste göra detta från Sverige. Man måste alltså på olika illegala vägar ta sig till Sverige för att söka asyl. Och det gäller att passera andra länder illegalt utan att bli registrerade där. För i så fall skickar Sverige omedelbart tillbaka de asylsökande till dessa länder. T.ex. Italien och Spanien. Samtidigt kräver Sverige att den som söker uppehållstillstånd i Sverige som anknytning (t.ex. barn, hustru osv) så måste denna ansökan göras från hemlandet. Den får inte göras från Sverige. En överenskommelse gjordes mellan Högeralliansen och Miljöpartiet som skulle göra denna regel lite mer flexibel. Men tolkningen kan inte ha blivit särdeles flexibel eftersom Sverige fortfarande utvisar blivande pappor där hustrun kanske väntar barn vilken vecka som helst. Eller nyblivna pappor med barn som är mindre än 1 år. Det är direkt skandalöst! Det finns mycket att ta tag i för en ny ansvarig för svenska migration när nu Tobias Billström äntligen är avpolletterad.

» Oj, så förvånad jag blev: Högeralliansmegafonen Dagens Nyheter har en hel del kritiska synpunkter på vår nya Rödgröna regering. Tänk så förvånad jag blev. Gungflyet är bemannat blev rubriken på ledarsidans kommentar. Och Oj, så förvånad jag blev över att i stort sett alla utnämningar var helt felaktiga. Eller ska man tolka det som att de utnämningar som inte tas upp är riktigt bra? Alice Bah är till exempel inte med? Jag tror att jag väljer att tolka det välvilligt!

Palestinas flagga
» Sverige bestämmer själva: Tydligen är det så att det svenska beslutet att erkänna Palestina inte blev populärt i USA. Men som vår nya Utrikesminister Margot Wallström säger: - "Det är inte USA som bestämmer vår politik". Kan man kanske tänka sig att detta konstaterande även gäller i andra frågor under de närmaste åren? Hur som helst blev erkännandet populärt i Palestina i varje fall. Faktum är att Sverige ligger ganska sent i den här utvecklingen. Det är långt över 100 stater som redan erkänt Palestina, bland annat många av Latinamerikas stater. Egentligen har det varit skandalöst att det inte skett tidigare. Bra Margot Wallström!

Inga kommentarer: