måndag 6 oktober 2014

Palestina dominerar fortfarande

Palestinas flagga
» Palestinafrågan igen: Det svenska beslutet att erkänna Palestina fortsätter att skapa debatt. Yttranden som sägs komma från den israeliska ambassadören i Stockholm tillhör de grövre. - "Den nya svenska regeringens beslut att erkänna Palestina var influerat av den högljudda och växande muslimska minoriteten i Sverige" sägs han bland annat ha sagt enligt israelisk radio. - "Den arabiska minoriteten växt osannolikt i år, och att det tillsammans med regeringsskiftet är orsakerna till beslutet" fortsätter han med. Och sedan: - "Allt detta mot en socialdemokratisk bakgrund, som är pro-arabisk, pro-islam och anti-Israel". Fast detta visar sig så småningom inte alls komma från Israels ambassadör i Stockholm utan från en tidigare ambassadör, Zvi Mazel som fick lämna Sverige 2004. Han är kanske mest känd för att ha vandaliserat ett konstverk på Moderna Muséet i Stockholm av Dror Feiler. Sedan fick han åka hem! Men ilskan i Israel är stor. I den Israeliska världen ska nämligen inte Israel och Palestina behandlas lika. Utan Israel ska fortsätta att vara dom som bestämmer och palestinier ska snällt sitta tysta och acceptera den Israeliska "apartheidpolitiken". Läs Expressen och Aftonbladet. Och sedan kan man ju tycka som Moderata riksdagsledamöter. Utrikespolitiska beslut i Sverige ska inte fattas utan att först få godkännande från USA! Men enligt Göran Pettersson är det kanske bäst om Sverige blev USA:s 51:a delstat så vore ju alla problem lösta.

Skatteverket
» Jakten på skattefifflare trappas ner - eller hela Sverige ska (inte) leva: Skatteverket ska lägga ner ett antal kontor för jakten på skattefifflare. Det är kontoren i Halmstad, Kalmar, Jönköping, Karlstad, Västerås, Falun och Gävle som hotas av nedläggning när verksamheten ska koncentreras till ett mindre antal större städer, samtidigt som personalen ska skäras ner från ca 250 till 200. Man får väl inte vara allt för elak mot de fria entreprenörerna. Då finns det ju risk för att dom blir putta. Att det här är en verksamhet som faktiskt lönar sig har ingen betydelse. I dagens samhälle är det Centralisering som är det ledord som gäller vid alla tillfällen. Det är bäst om alla jobbar i storstäderna - och också bor där. Varför ska det finnas service på mindre orter?

Och på tal om Centraliseringen. Jag såg en liten karta över var ledamöterna i den nya S + Mp regeringen kom från. Det visar sig att hälften i regeringen är Stockholmare. I sedvanlig ordning är alltså 08:orna överrepresenterade medan resten av Sverige är underrepresenterade. Någon som är förvånad? Jag hade faktiskt förväntat mig mer av en regering utsedd av Stefan Löfven och med ett Miljöpartistiskt inslag.

Vår framtid
» Mig icke begripa: Det finns politiska beslut som man förstår tanken bakom även om man personligen tycker annorlunda. Och sedan finns det politiska beslut som man egentligen inte förstår tanken bakom heller. En sådan fråga är avdragsrätten för pensionssparandet. Det finns ju en vilja från Maktens män (och kvinnor) att vi själva ska ta så stort ansvar som möjligt för vår framtid. Och ett led i denna önskan har varit det faktum att den som sparar i ett egen pensionssparande kan dra av sparandet i deklarationen. Man skattar helt enkelt inte för de pengar man sparar förrän man tar ut pensionen en gång i ålderdomen. Upp till 12.000 kronor per år (dvs 1.000 kronor i månadssparande) är "skattefritt". Men av för mig okänt motiv så ska detta avskaffas. Från årsskiftet sänks maxbeloppet till 2.400 kronor (dvs 200 kronor i månaden) för att sedan helt avskaffas från 2016. Det här är beslut som fattats av den avpolletterade Högeralliansregeringen, men det finns inget som tyder på att den nya Rödgröna regeringen inte tänker fullfölja beslutsgången. Som sagt, jag begriper inte riktigt motiveringen. Är det inte positivt om människor sparar lite extra till sin pension? Med största sannolikhet kommer denna typ av sparande att helt försvinna. Förutom bland den grupp som inte uppmärksammar att det inte längre är förmånligt utan snarare tvärtom. Mig icke begripa något!

Jan Björklund är ilsken
» Dagens Björklund-utfall: Skoltalibanen Jan Björklund mår uppenbarligen fortfarande inte riktigt bra. Dagens utfall från honom handlar om överenskommelsen mellan de Rödgröna partierna som begränsar möjligheterna till att plocka ut vinsterna ur verksamheter inom välfärden som finansieras med skattepengar. Det handlar till stor del om det för Sverige helt världsunika systemet där skattefinansierade skolor kan dela ut överskottet till ägarna - ofta placerade i diverse skatteparadis. I Jan Björklunds värld innebär detta katastrof och man kunde riktigt se hur det rök av ilska ur öronen på honom när jag såg honom i Aktuellt. Och att Gustav Fridolin kunde visa att man hela tiden varit oense i den frågan hjälpte inte. Jan Björklund mår helt enkelt inte bra just nu. SVT 1, SVT 2, SVT 3 och VA. Är det inte dags för Jan Björklund att inse att Folkpartiet faktiskt var det parti som förlorade allra mest i valet. Han är helt enkelt den verkligt stora förloraren. Fast det är kanske just det han insett och att det är därför han mår så dåligt?

2 kommentarer:

LasseVbg sa...

Jo då ska jag förklara för dig varför avdragsrätten för pensionssparandet ska försvinna.
Om folk får spara extra till sin pension och få lite mer pengar så minskar det incitamentet att jobba längre. Man ska inte ha för mycket pengar när man fyller 65 utan känna att man måste jobba mer. Allt i arbetslinjens ideologi.
En konspirationsteori så god som någon.

Sven Tycker sa...

Aha! Så långt tänkte inte jag...