måndag 30 april 2012

Fortsatt moderat historieförfalskning?


Kent Persson och Fredrik Reinfeldt
Moderaternas avpolletterade partisekreterare Sofia Arkelsten gjorde ju en del klavertramp. Men alla hennes grodor var faktiskt inte hennes egna. En sådan var den historieförfalskning i moderaternas nya idéprogram där man i stort sett tog åt sig äran för alla demokratireformer i Sverige sedan förra sekelskiftet. Allt från allmän rösträtt och en heltäckande socialförsäkring som moderaternas föregångare i själva verket motarbetat med näbbar och klor hade i det nya idéprogrammet genomförts av just Moderaterna. Och detta var ju något som Sofia Arkelsten hade lite svårt att försvara, även om hon gjorde sitt bästa. Men det var ju inte Sofia som skrivit idéprogrammet, det hade en speciell arbetsgrupp gjort. I den satt en viss Kent Persson! Känner ni igen namnet? Jo, det var han som fick ta över som partisekreterare när Sofia fått sparken. Så kan det gå - i Moderaterna!

Jag hörde förresten att Kristdemokraterna var mäkta förgrymmade på Folkpartiet som ville ha fler Pappamånader i Föräldraförsäkringen. Det känns lite kymigt att hålla på Folkpartiet. Men man måste ju prioritera. Det har ju visat sig att den Jämställdhetsbonus som betalas ut om man delar på föräldradagarna inte har någon som helst betydelse. Den är av noll och intet värde. Heja Fp, inför fler s.k. Pappamånader (eller Mammamånader - det är ju samma sak)!

Jag hörde på Rapport att man tog upp situationen för bland annat en svensk och en dansk medborgare som dömts till hårda fängelsestraff i Bahrain för demonstrationer för demokrati. Jag berättade om dom lördagen den 21 april. Dom båda (tillsammans med cirka 20 andra) dömdes efter tortyr av den västvänliga diktaturen som fick hjälp av bland annat militär från Saudiarabien med att slå ner upproret. Men, medan Danmark bland annat i mycket tydliga ordalag krävt att den danska medborgaren ska överlämnas till Danmark så har det varit märkbart tyst från svensk sida. Calle Str... f'låt Bildt har väl annat att göra. Och han vägrar fortfarande att ens kommentera frågan. Han är duktig på att gömma sig för journalister när han vill.

Att PPM systemet blivit ett mindre fiasko verkar allt fler inse. Att tvinga alla pensionssparare att bli börsspekulanter skulle, hoppades initiativtagarna, göra oss alla tända på att vara börsspekulanter. Facit har blivit att en mycket liten del sysselsätter sig på fritiden med att spekulera på börsen. De flesta, och andelen ökar, har insett att det bästa är att inte göra något val alls. Då blir avgifterna låga och utvecklingen bättre - (mindre dålig...). Det är nog dags för retur av hela systemet till konstruktörerna.

Ibland blir man lite paff. Veckans Affärer varnar för en ny vårdskandal. Det handlar om Frösunda LSS som för några år sedan bytte ägare. Ett riskkapitalbolag sålde (Polaris) och ett annat köpte (HG Capital). Och VA tycker att priset var högt (Frösunda LSS hade vuxit snabbt) och nu måste den nya ägaren hämta hem pengarna. Alltså behöver det sparas och omsättningen av ledande personer har blivit mycket stor. Fast VA verkar inte så mycket oroa sig för de vårdtagare som blir lidande...

Enligt en undersökning som gjorts av JMG är 14% av Sveriges journalister sympatisörer till Socialdemokraterna. Det är det parti som är mest underrepresenterat i journalistkåren. Klart överrepresenterat är Miljöpartiet där 41% av journalisterna säger sig sympatisera med. Och båda sakerna märks! JMG är tydligen journalistutbildningen vid Göteborgs Universitet.

Inga kommentarer: