tisdag 1 maj 2012

Det går upp och det går ner

Ekoredaktionen presenterade i dag sin Svensk Väljaropinion, som är en sammanvägning av de 5 största väljarundersökningarna som gjordes under april. Sammanvägningen visar på en fortsatt ökning för Socialdemokraterna som nu är uppe i 35,6%. Miljöpartiet med 8,9% och Vänsterpartiet med 5,8% gör dessa till Sveriges tredje och fjärde största parti. Totalt ger detta de Rödgröna partierna 50,3% av väljarstödet och därmed en egen majoritet i Riksdagen om ett val skulle hållits i dag. Moderaternas nedgång har bromsat upp, men 30,1% oroar nog de Moderata strategerna. Av stödpartierna är Folkpartiet med 5,3% fortfarande störst, men partiet fortsätter att krympa. Centerpartiets 4,7% innebär en stabilisering på en farlig nivå medan Kristdemokraternas stabilisering på 3,5%, dvs under 4%-spärren, måste oroa de kvarvarande Kristdemokraterna. Sverigedemokraternas 5,3% oroar nog också SD:s strateger. Det vill ju inte lyfta för partiet, något som man nog hade kalkylerat med. Totalt för Högeralliansen 43,6%, men om man räknar bort Kd som ju skulle åkt ut är 40,1% faktiskt mindre än S + V, som får 41,4% tillsammans.

Stefan Löfven
För några dagar sedan presenterade någon av tidningarna en undersökning som visade att Socialdemokraternas uppgång hade stoppat, och glädjetjuten hos borgerliga ledarskribenter kunde nästan läsas av på Richter-skalan. Själv valde jag att inte kommentera undersökningen eftersom det inte kändes så kul. Men, om jag ska vara uppriktig så hade jag förväntat mig att uppgången skulle bromsa fortare eftersom man från Löfvens sida än så länge inte sagt så mycket. Vi får väl se vad som händer när det verkligen börjar diskuteras politik. Den intressanta frågan är hur de olika sprickor inom Högeralliansen som kommit till ytan kommer att påverka opinionen. Faktum är att jag faktiskt tror att det på kort sikt kommer att öka stödet för de stödpartier som nu börjar visa att dom har en egen åsikt också och inte bara lyder Moderaterna. Vad som händer på sikt däremot är jag undrande över.

Att Moderaterna har vissa problem med historien har vi ju sett en tid. Partiet har ju mycket att skämmas för under historiens lopp. Ett försök att förtränga detta gjorde ju nuvarande partisekreteraren Kent Persson innan har fick jobbet genom att skriva om historien. Ja, i varje fall gjorde han ett försök med det. Men Sofia Arkelstens försök att förklara dumheterna misslyckades. Nu ser jag en annan moderat som glömt att läsa på historien. Den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman har i varje fall lyckats lära sig att Twittra. Och i ett Twitterinlägg undrar han om vi som demonstrerar på 1 maj vill ha det som i Sovjetunionen, och vi vill naturligtvis också ha tillbaka Berlinmuren. För Lars Beckman kan jag berätta att traditionen att demonstrera på 1 maj kommer från USA där man började demonstrera på 1 maj år 1890. Då fanns det varken något Sovjetunionen eller någon Berlinmur. Det som sedan blev Sovjetunionen hette då Ryssland och var en diktatur styrd av en enväldig tsar. Det är väl det som Lars Beckman vill ha tillbaka. Berlinmuren håller också på att nybyggas, runt hela EU. Det kallas Festung Europa och målet är att förhindra någon att ta sig över muren in i Paradiset.

Som någon har uttryckt det: Vet ni vad det är för likhet mellan en moderat och en sko? En Moderat har samma IQ som sitt skonummer!

OK, jag vet att det är elakt. Mycket elakt till och med. Naturligtvis har Moderater inte samma IQ som dom har skonummer. Så små skor finns inte...

Nä, över till något roligare. Helt plötsligt har vi fått nästan sommarvärme. Och er bloggare har gjort som många andra. Valborg och 1 maj innebär Vårens ankomst. Och det har gjorts en hel del trädgårdsarbete. Inget fel i det, men det känns i kroppen.

Inga kommentarer: