söndag 29 april 2012

Stoppa rökningen!


Fimp
Om man läser många tidningar så läser man mängder av korkade debattinlägg och insändare. Jag läser med förkärlek både professionella debattinlägg och de mer amatörbetonade insändarna. Och det är fascinerande att läsa, både det fantastiskt bra nedskrivna - och det utbota dumma som man kan skratta åt. Till det senare katalogiserar jag dagens debattinlägg i Aftonbladet. Unni Drougges alster med rubriken Bisarr klappjakt på oss rökare! Och hon gör en jämförelse med det hon anser vara farligare, bilismen. Jag är kraftig motståndare till bilismen - också. Men, det är en stor skillnad. Bilismen fyller en funktion i att förflytta människor. Rökningen fyller ingen som helst funktion, annat än som missbruk. Rökare är som kollektiv extremt nonchalanta. Ni stinker! Ni smiter från jobbet! Ni skräpar ner! Passa på när ni är ute och går och titta ner på marken. Det är en störtflod av cigarettfimpar. Det finns ingen grupp som är så nonchalant med att bara släppa ifrån sig sin skit på marken som rökare. Nä kära Unni, det förekommer ingen klappjakt på rökare. Ni fortsätter att ta er rättigheter som går ut över andra. Klappjakten har inte börjat.

Jag ser i statistiken att konsumtionen av alkoholhaltiga drycker i Sverige har ungefär fördubblats sedan Sverige gick med i EU. Den lättare tillgången till öl, vin och sprit är ju en av de mer märkbara förändringarna med det svenska medlemsskapet i den Europeiska Unionen. Den kapitalstarka alkoholindustrin har varit duktiga på bevara sina marknader trots att det står helt klart att all alkoholkonsumtion mer än MYCKET lite är skadlig för hälsan. Samtidigt har EU vågat ge sig på snusförsäljningen (inte röktobak). Och Sverige har lyckats med ett mycket unikt undantag som gör att våtsnus får lov att säljas i Sverige, men ingen annanstans inom EU. Däremot är det som sagt inga problem med den klart farligare röktobaken och alkoholen. Och EU ger sig inte heller, Jakten på snuset fortsätter.

För övrigt ser jag att Post- och telestyrelsen och Konsumentverket vill helt ta kol på hela telefonförsäljningsmarknaden och göra en massa utnyttjade stackars ungdomar arbetslösa. Dom vill nämligen att det ska krävas skriftliga avtal även vid telefonförsäljning! Bra tänkt!

Inga kommentarer: